Tiramisu torta


Tiramisu torta

A tiramisu olasz desszert, amelynek összetevőit könnyen vegánosíthatjuk. Ebben a receptben a babapiskótát egy roppanósabb müzlis alappal tesszük izgalmasabbá. A tojásnak búcsút intünk, a kávét viszont örömmel megtartjuk, de koffeinmentes formában. Ettől még fel fogunk dobódni (tirami sù 'dobj fel') tőle, hiszen szuper finom lesz a mascarponét helyettesítő, selymes kesudiókrémtől. Egyetlen hibája, hogy túl gyorsan elfogy.

Hozzávalók az alaphoz

- 150 g kesudió

- 100 g (fényező anyagtól is mentes) aszalt datolya

- 50 g zabpehely

- 1 dl vízben felforralt 1 ek. xilit

Az alap elkészítése

A száraz alapanyagokat tegyük késes aprítóba, öntsük rá a xilitszirupot (mikróban 2 perc alatt összeforralt víz +xilit)! Dolgozzuk össze darabos masszává! Simítsuk, lapítsuk tortaformába!

Hozzávalók a kesukrémhez

- 150 g kesudió 1 éjszakára beáztatva

- késhegynyi stevia, vanília őrlemény

- pár csepp citrom fűszercsepp

- 110 ml víz

A kesukrém elkészítése

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, a fűszercseppet csak az utolsó keverés előtt adva a többihez! Simítsuk a krémet az alapra!

Hozzávalók a kávékrémhez

- 2 ek tápióka keményítő

- késhegynyi stevia

- 1 dl kókusztejszín

- 1 dl koffein- és cukormentes kávé

A kávékrém elkészítése

Főzzük meg a kávét! Keverjük csomómentesre a tápióka keményítőt és a steviát a kókusztejszín 1/3-ában! Forraljuk fel a maradék kókusztejszínt, adjuk hozzá a kávét, majd a keményítős kókusztejszínt! Folyamatosan kevergessük, míg besűrűsödik! Borítsuk a tortánk tetejére a krémet! Tegyük egy éjszakára hűtőbe, mielőtt hozzányúlnánk! Tálalás előtt szórjuk meg őrölt kávéval!

A teljes torta tápértéke 137 g zsír, 244 g szénhidrát, 63 g fehérje, 2496 kcal. 8 szelet jön ki belőle kényelmesen.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.