Tofutúrótorta


Tofutúrótorta

Tofutúró

A köles mellett a másik gyakori vegán túróalternatíva a tofu. Ez ugyebár szója, tehát van, akinek ezt is kerülnie kell. Akinek nem, az is alaposan elbizonytalanodhatott az évek során, miközben felváltva olvasta mindenhol: a szója méreg, illetve maga a mennyei manna. Én emiatt a bizonytalanság miatt nem fogyasztok gyakran szójaféléket, de néha biztosan nem árt. Nagy előnye a köleshez képest, hogy gyakorlatilag nincs benne szénhidrát. Már csak a tofuízt kell kiküszöbölni, mivel egy édességben azért furcsa lehet. Nézzük, hogyan oldhatjuk meg ezt a kérdést!

Túró vs. tofu

Vegetáriánusként szerettem a túrót. Nem is elsősorban az íze miatt, hanem mert sokféleképp felhasználható, és nincs benne szénhidrát, tehát fogyaszt. 😀 Vagy mégsem, mert a zsír azért letapad.🙄 Kiválóan megoldja ezt a kérdést a tofu: alacsony zsír-, magas fehérjetartalom. Ha villával összetörjük, az állaga is olyasmi, mint a túrónak. Jó lesz ez! Főleg füstölve szeretem, de egyrészt mindenki más is azt szereti, ezért folyton üres ez a polc a boltokban, és csak natúr tofuból állnak hegyek. (Miért nem rendelnek a keresletnek megfelelően az áruházak polcaira?🤔) Másrészt ugye most tortát készítünk, úgyhogy talán kivételesen jól járunk a natúr változattal.🤣

Hogy lesz ebből túrótorta?

Gondoltam, hogy a natúr tofut a jól bevált kókusztejszínnel krémesre mixelem, és a túró mellé megszokott citromízzel megspékelem. Kellene hozzá valami kekszes alap. Van ez a jolly joker tésztalapom (pl. itt is ezt használtam), az itt is jó lehet. Hát így is lett. 

Hozzávalók a tésztához:

- 100 g mandulaliszt

- 30 g kókuszliszt

- késhegynyi szódabikarbóna

- egy közepes alma (ez 170 g volt)

- egy ek. útifű maghéj

- 30 g kókuszzsír

- pár csepp bor-/almaecet/citromlé

- egy késhegynyi steviapor

Az alap elkészítése:

Keverjük össze a szilárd hozzávalókat egy mély keverőtálban! Az almát kockákra vágva kb. 1 deci vízben pároljuk meg, majd botmixerrel pépesítsük! Az almapürébe keverjük bele az útifű maghéjat, a (felolvasztott) kókuszzsírt, a borecetet! Vegyítsük össze a szilárd hozzávalókkal!

Tegyük tortaformába, és süssük 15 percig 180 fokon!

Hozzávalók a ,,túrókrémhez":

- 300 g natúr tofu

- 1 dl kókusztejszín

- csipetnyi vanília őrlemény

- csipetnyi stevia

- fél citrom leve

- csipetnyi szárított citromhéj

- 15 g kókuszzsír

- 3 csepp narancs fűszerolaj*

*Citrom fűszerolajra gondoltam eredetileg, de az nem volt itthon, viszont a narancs is megadja neki a citrusos ízt. Ettől a 3 csepptől nem lett narancsíze, ami meg is lepett, mert egyébként elég erős. Biztosan a tofu ízével kombinálódva nem érzeni, csak azt, hogy valami citrusféle van benne.🤓

A ,,túrókrém" elkészítése

Öntsünk 1 dl kókusztejszínt a turmixgép kancsójába! Morzsoljuk bele a tofut! Tegyük bele a többi hozzávalót, és turmixoljuk simára! 

Simítsuk a krémet a tortalapra! Vonjuk be csokival! (1 tábla vegán, 85%-os étcsokit olvassunk össze 15 g kókuszzsírral!)

Díszíthetjük kókuszreszelékkel is.

Kóstoljuk meg!😋

Most kapaszkodjatok meg! A teljes tortában 52 g szénhidrát van! 8 részre vágva szeletenként 6 g. Hát ettől lefogyunk!😂

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.