Mogyorószezon van, tele vannak a parkok lehullott mogyoróval. A kislányom hordja haza marékszámra. Szeretné velem feltöretni, de odáig még nem jutottunk el. Viszont eszembe juttatta, hogy kellene készítenem valami mogyorókrémes finomságot. A mogyorót aztán a boltban vettem hozzá, a parkbélit meghagytam a mókusoknak és a gyűjtögető óvodásoknak. A Snickers torta analógiájára gondoltam elkészíteni ezt a receptet, aztán végül nem torta, hanem krémdesszert lett belőle lágysága miatt, de így is elképesztően finom!
Ez egy sütés nélküli, nyers vegán, teljes értékű növényi étrendbe illeszthető recept. 🤗
A datolyapaszta a mentes sütiknél nagyon hasznos alapanyag lehet. Eddig csak tégla formájú és keménységű datolyapasztával találkoztam, de amit ehhez használtam, egész könnyen vágható volt. Úgy tűnik, ez is márkafüggő. És ami még örömteli felfedezésem volt nemrég, hogy van olyan mindenes kínai, ahol lehet venni viszonylag jó áron, nem kell érte a bioboltig futni.
Azért a kockára (matematikusok ne nézzék meg a képet) vágott datolyapasztát így is beáztattam kb. fél-1 órára a biztonság kedvéért, hogy ne törjön bele a turmixgép kése.
Mint írtam, tortának szántam ezt a desszertet, de túl lágyra sikerült. Ezen nyilván könnyen lehet segíteni, ha a datolyapasztát az alább megadott mennyiségnél kevesebb folyadékkal turmixoljuk le. Ezt még nem kísérleteztem ki, írjatok, ha valakinek megvan a szám! 🙂 (Ez egy ilyen matekos bejegyzés.🤣)
- 130 g datolyapaszta
- 40 g mandulaliszt
- 25 g chiamag
- 2 dl növényi tej/víz
- 130 g török mogyoró
Először is egy extrán éles, nagy, erős késsel levágok egy csíkot a datolyapasztából. Ezt kisebb darabokra vágom, kimérem belőle a kb. 130 g-ot (az esetleges maradékot elnassolom 🤣). A darabokat beáztatom a datolyapaszta keménységétől függően 1-2 órára.
Ha megpuhult, turmixgépbe teszem a növényi tejjel/ a vízzel. (Tortával kísérletezők itt figyeljenek, hogy ne 2 decivel kezdjék!) Hozzámixelem a mandulalisztet és a chiamagot.
Állni hagyom, amíg a török mogyorót darálóban mogyoróvajjá nem varázsolom. Ez egyszerűen úgy megy, hogy addig kell nyomni a gépet, amíg nem csapódik ki a ledarált mogyoróból az olaj, és egyneművé nem válik az anyag. A folyamat elején félreteszek pár darab egész mogyorót és pár teáskanál darált (de még darabos) mogyorót a későbbi díszítéshez.
Az a szuper a török mogyoróban, hogy önmagában elég édes, nem kell bele semmi! És annyira zsíros, hogy a többi olajos maghoz (pl. földimogyoróhoz) képest sokkal gyorsabban vajjá lehet darálni.
Ha kész a mogyoróvaj is, akkor a datolyás réteget a forma aljára simítjuk. Mivel nekem lágy lett, szilikon muffinformákat használtam, de kis üvegekbe is tehettem volna.
Következő rétegként megy rá a mogyoróvaj.
Majd a tetejére díszítésként a félretett darált és egész mogyi.
Utána órákra a hűtőbe teszem, hogy kicsit dermedjen.
Tényleg szuper finom és egészséges!
Nézzük megint a számokat! 🤓
9 adag készült belőle, adagonként 14 g szénhidrát. (Összesen tehát 123 g.)
Köszönöm, hogy feliratkoztál!