Jackfruit ,,brassói"


Jackfruit ,,brassói

Jákafa

A jackfruit az internet szerint a világ legnagyobb gyümölcse. A jákafa termése, Indiából származik. Éretlenül és éretten is fel lehet használni. Éretten édes, ilyet én még nem kóstoltam. Éretlenül viszont a vegán konyha egyik húspótló alapanyaga. Panírozható, mert a magyar konyha azt imádja. Simán süthető sült hús helyettesítőjeként, de pörköltnek és fasírtnak is alkalmas. 

Konzerv formában mind az érett, mind az éretlen verzió könnyen beszerezhető nagyobb bioboltokban.

Nézzük meg, hogy lesz belőle vegán brassói apró pecsenye!

Vegán ,,brassói"

Mivel sosem voltam húsrajongó (persze megettem, amikor gyerekkoromban elém tették), meglehetősen ritkán próbálkozom húsételek vegánosításával. Húsevő koromban egyetlen olyan húsétel volt, amit tényleg szerettem: a brassói apró pecsenye. 

Mikor egyszer hallottam, hogy a jackfriutból lehet ilyesmit készíteni, rögtön ki akartam próbálni. Éppen születés- vagy névnapom közelgett, apukám kérdezte, mit szeretnék ajándékba. Jackfruitot kértem. Dobozos kiszerelést kapott (a drogériákban van ilyen). Nagyjából úgy éreztem, hogy egy kóstoló elég is volt nekem a jackfruitból. 

Valamiért később mégis vettem egy konzerv változatot, és az abból elkészített ,,brassói" azóta is az egyik kedvenc fogásom. Nem tudom megmondani, mi a különbség, de senkinek nem ajánlom a dobozos kiszerelést.

Hozzávalók

- egy konzerv (300 g) zöld jackfruit

- 70 g lila hagyma

- löttyintésnyi borecet és tamari

- 100 g zöldborsó

- fűszerek

-olívaolaj

- 200 g főtt és pirított burgonya

Elkészítés

Kockázzuk fel a jackfruitot! 

Hevítsünk egy kevés olívaolajat a lábasban! Pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát! Öntsünk hozzá kevés borecetet és tamari szószt! Kevergessük, pirítsuk kicsit! Tegyük hozzá a jackfruitot! Dobjuk rá a borsót! Fűszerezzük meg! Sót nem érdemes használni, már van a tamariban. Én csak csilipelyhet szoktam rászórni.

Alacsony lángon, fedő alatt főzzük, míg megpuhul!

Pirított főtt krumplival szoktam tálalni. Ez is egyszerűen készül: a főtt krumplikockákat kevés olajon megpirítom 2-3 perc alatt.

Az egész kb. 70 g szénhidrát, kijön belőle 2 nagyobb adag. Adagonként 35 g szénhidrát.

Én imádom, próbáljátok ki ti is!

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.