Ez a vegán, 3 lapos, vaníliapudingos, tejszínhabos torta jól mutat a szülinapi/névnapi eseményeken, mégis könnyen elkészíthető. Kizárólag növényi összetevőket tartalmaz. A tésztába darált mandulát keverünk, így kellemesen roppanós, ugyanakkor puha lesz. A pudingot növényi tejből és tápióka keményítőből főzzük. A kész tortát növényi tejszínhabbal vonjuk be, majd pl. bogyós gyümölccsel díszíthetjük.
Úgy döntöttem névnapom közeledtével, hogy csinálok egy rendes, több lapból álló, krémes-habos tortát (magamnak... és kedves családomnak). Nem elsősorban önmagam ünneplése volt a cél, hanem iszonyúan furdalta az oldalamat a kíváncsiság, képes vagyok-e én, a totális habanalfabéta, a mindenhol egekig magasztalt növényi tejszínhabokból valami elfogadható állagú habot verni.🤔
Annyiszor olvastam az elmúlt hónapokban a Facebookon, hogy ezek a növényi tejszínhabok milyen szuperek, hogy muszáj volt már egyet kipróbálnom mindenféle egészséges irányelvem ellenére. Mert ezek ugye csak növényi alapúak, de egészségesnek a legnagyobb jóindulattal sem mondhatók. Sőt.🤢
Egyszer élünk, évente egyszer (-kétszer) van névnapunk alapon a múlt heti bevásárláskor elhelyeztem a kosaramban egy ilyen csodatejszínhabot. A családot elküldtem otthonról vasárnap délután, hogy amikor várhatóan kritikus idegállapotba kerülök a habverés miatt, ne zavarjon senki, illetve én ne zavarjak senkit.🤪
Nekifogtam a nagy kalandnak. Elterveztem a tortát. Megsütöttem a 3 tortalapot 2 egyforma tortaforma segítségével. Rengeteg időt spóroltam ezzel a habverésnek. 😆Előszedtem a szent élelmiszert, és ekkor szembesültem vele, hogy ezt előtte pár órán át hűteni kell. Sajnos ennyi időre nem sikerült a családot a lakáson kívülre helyezni, úgyhogy bedobtam a mélyhűtőbe fél órára. Közben legalább kitakarítottam a fürdőt. Elkészítettem a tápióka pudingot. Nem lehetett tovább halogatni a nagy feladatot. Tettre készen elővettem az aprítógépemet, mely habverő funkcióval is bír. Dolgoztattam, dolgoztattam. Már eléggé aggódtam a motorja miatt. 😶
Úgyhogy végül késznek ítéltem a cuccot, amikor már nem folyt nagyon... Hát mondhatni, hogy habot vertem belőle, de annyira azért nem vagyok elégedett. Felvittem a tortára a habot. Nem folyt szét, egyben maradt, egész jól nézett ki.
A hab íze mondjuk kevésbé jött be, elég műnek ítéltem. Kevésbé egészségmániás férjemnek ízlett. Nyilván, aki jobban hozzá van szokva a hagyományos cukrászalapanyagokhoz, annak nincsenek fenntartásai vele kapcsolatban. Az egészségtudatos óvodásom már a habos torta láttán gyanakvó lett, és meg se kóstolta. Helyette a mindenmentes köles-túrógombócot kettesével tolta. 😀
Nagy lett a torta hármunknak így, hogy ketten ettük. Úgyhogy 4 napig kitartott. Nekem igazán a 3. naptól ízlett, valahogy a műíz kellemesen összeérett addigra a többi hozzávaló ízével. 🍰
Viszont a torta összeállítása közben egy eddig általam nem próbált kókuszkrémet is felbontottam, mert nem volt elég növényi tejem a pudinghoz. És ez tényleg krémes volt, nem folyós. Így ihletet kaptam, hogy ebből verjek legközelebb habot. Ez a hab téma már a fixa ideám marad. 🙃
Ha bírod a gyári tejszínhabot, érdemes kipróbálnod a receptet! Ha pedig van egy egészséges habalternatívád, készítsd azzal, és írd meg nekem is, kérlek!🥰
- 200 g nem zsírtalanított mandulaliszt
- 100 g darált mandula
- 90 g rizsliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 alma + víz a párolásukhoz (+ szükség esetén még víz a hozzávalók összeturmixolása után)
- 30 g útifű maghéj
- 60 g kókuszzsír
- pár csepp almaecet
- késhegynyi stevia
Egy keverőtálban vegyítsd össze a száraz hozzávalókat! Párold meg a felkockázott almát tűzhelyen (vagy mikróban) kevés vízzel fedő alatt, majd turmixold össze a kókuszzsírral, ezután add hozzá a pár csepp borecetet! Gyors, de óvatos mozdulatokkal keverd össze a turmixot a száraz hozzávalókkal! Simítsd a tészta egyharmadát egy sütőpapírral bélelt tortaformába! Ezt ismételd meg 3-szor, hogy meglegyen a 3 tortalap! Ha több egyforma formád van, egyszerre is sütheted a 3 lapot 180 fokon kb. 15 percig, míg a tetejük aranybarnává kezd válni!
-4 dl növényi tej (én kókusztejet, és ennek elfogyásakor kókuszkrémet használtam)
-2 ek. tápióka keményítő
- késhegynyi stevia
- késhegynyi kurkuma
- késhegynyi őrölt vanília
- felvert habtejszín
A kókusztejből fél decit tegyél félre, ebben keverd csomómentesre a keményítőt, a steviát, a vaníliát, a kurkumát! A többi kókusztejet forrald fel! Keverd hozzá a keményítős kókusztejet is, alacsony lángon kevergesd, míg besűrűsödik!
Ha kihűlt, add hozzá a teljes adag felvert habtejszín kb. 1/3-át! Keverd egynemű krémmé!
Fűszeres keményítő hidegen kikeverve.
Ha minden kihűlt, tedd egy tányérra az alsó tortalapot, kend meg a krém egy részével! Tedd rá a következő tortalapot, és ismételd a lépéseket a krém és a lapok elfogyásáig! 😁
4 dl növényi habtejszínt próbálj meg kemény habbá verni!😅 Ennek az adagnak az egyharmada megy a krémbe (ld. feljebb), a többivel vond be a tortát, díszítsd a tetejét! Gyümölccsel, mandulaszeletekkel stb. dekoráld! Fogyasztás előtt hűtsd be pár órára!
A teljes torta szénhidráttartalma 260 g. 8 szeletre vágva szeletenként 32,5 g.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.