Padlizsánnal rakott burgonya


Padlizsánnal rakott burgonya

Miért a padlizsán? 

A padlizsánnak is számos jótékony hatása van az egészségre. Ennek gyönyörű színéhez is köze van, antocianidint tartalmaz, ami a flavonidok egyik csoportja, támogatja az ereket. A padlizsán sokféleképpen elkészíthető. Nyersen viszont nem fogyasztható. Szoktam belőle pörköltet, padlizsánkrémet is csinálni. De főleg sült ,,halként" szeretem. Igen, jól látod: ,,halként". Ebben a receptben is így szerepel. Lássuk, miről van szó!

Milyen hal??

A vegánok tudják, hogy a hal ízéhez nem kell hal. Viszont talán kevesebben vannak tisztában azzal, hogy ennek az oka nem egy szuper laboratórium eljárás (ahogy egy a készételek fogyasztói esetleg gondolhatják). A rejtély kulcsa az, hogy a halnak sem lenne halíze, ha nem enne algákat/algákat fogyasztó kisebb halakat. Szóval a halíz igazából algaíz. 

Oké, de honnan szerzünk algát, az akváriumból? Neeem. Mázlink van, ugyanis lehet kapni (bioboltokban és ázsiai - akár mindenes - boltokban is) sushihoz készült pörkölt algalapokat. Az alga ráadásul szuper egészséges: antioxidáns, tele van esszenciális aminosavval és vitaminnal. Na egy ilyen lapot kell kis darabokra tépnünk ehhez a recepthez. Nézzük, hogyan!

Hozzávalók

- 1 db padlizsán

- 400 g burgonya

- kevés tamari

- fél citrom leve

- 2 ek. olívaolaj

- fűszerek (én csak csilipelyhet használtam)

- 1 pörkölt algalap

Elkészítés

A padlizsánt vágjuk szeletekre! Nem kell meghámozni! (Én a képen láthatót az állapota miatt voltam kénytelen megfosztani a héjától. Sajnos kedvenc nagyáruházunk valószínűleg az utolsó, nyomi darabot küldte nekem az online bevásárláskor. De a héjában van a vitamin, ahogy gyerekkorunkban eleget hallgattuk.)

Tegyük a karikákat egy zárható dobozba! A lezárás előtt öntsünk rá 2 ek. szójaszószt, fél citrom levét (ettől savanyú lesz, szóval ha ezt nem akarod, csak pár cseppet tegyél rá), kevés tamarit! Tépkedjük bele az algát! Zárjuk le, kicsit rázzuk össze! Hagyjuk pácolódni fél órát!

Közben hámozzuk meg, karikázzuk fel a krumplit!

Ha letelt a fél óra, rétegezzük egymásra egy hőálló tálban, kevés olajjal az alján, a burgonyát és a padlizsánt algástól. 

Takarjuk le alufóliával! 180 fokon kb. 1 órán át (tűpróbáig) süssük!

Fincsi!😋

97 g szénhidrát, 2 nagy adag: 49 g/adag. 

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.