A gyümölcskenyér a karácsonyi időszak kihagyhatatlan süteménye, de az év minden szakaszában isteni finom. És aszalt gyümölcs és olajos mag tartamánál fogva egészségesen is elkészíthető. Ebben a receptben is erre törekszünk, az eredmény pedig ellenállhatatlan. Már sülés közben is ínycsiklandó, hát még, ha elkészül! Nehéz abbahagyni...
A gyümölcskenyér őse már az ókori Rómában népszerű étel volt. Árpapépbe kevertek gyümölcsöket és magokat. Ezt a középkorban már meg is sütötték, adventi étel volt. Méghozzá vegán verzióban, az adventi böjt miatt nem tartalmazott tejet, tojást, vajat. Leghíresebb változata a német Christstollen, ami a nevét onnan kapta, hogy bepólyált Jézus alakú volt. Magyarul is nevezik püspökkenyérnek vallási eredete miatt, és mert annyira finom, hogy a magas rangúak ízlésének is megfelel (ld. császármorzsa, mágnáspite).
- 220 g barna rizsliszt
- késhegynyi szódabikarbóna + pár csepp citromlé
- 1 tk. fahéj
- 1 ek. lenmagtöret + 4 ek. víz
- 100 g magozott datolya
- 50 g aszalt földicseresznye
- 80 g aszalt szilva
- 100 g durvára darált török mogyoró
- 80 g mandulavaj
- 100 ml datolyaszirup
- 70 ml növényi tej
- pár csepp citrom- és narancsfűszercsepp
Aprítógépben dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük hozzá a többit - a citromlét a végén!
Simítsuk sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába!
180 fokon süssük 30 percig!
Ha 12 szeletre vágjuk, szeletenként 240 kcal, 10 g zsír, 35 g szénhidrát, 3 g fehérje.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.