Mogyorós gyümölcskenyér


Mogyorós gyümölcskenyér

A gyümölcskenyér a karácsonyi időszak kihagyhatatlan süteménye, de az év minden szakaszában isteni finom. És aszalt gyümölcs és olajos mag tartamánál fogva egészségesen is elkészíthető. Ebben a receptben is erre törekszünk, az eredmény pedig ellenállhatatlan. Már sülés közben is ínycsiklandó, hát még, ha elkészül! Nehéz abbahagyni...

Gasztrotöri

A gyümölcskenyér őse már az ókori Rómában népszerű étel volt. Árpapépbe kevertek gyümölcsöket és magokat. Ezt a középkorban már meg is sütötték, adventi étel volt. Méghozzá vegán verzióban, az adventi böjt miatt nem tartalmazott tejet, tojást, vajat. Leghíresebb változata a német Christstollen, ami a nevét onnan kapta, hogy bepólyált Jézus alakú volt. Magyarul is nevezik püspökkenyérnek vallási eredete miatt, és mert annyira finom, hogy a magas rangúak ízlésének is megfelel (ld. császármorzsa, mágnáspite).

Hozzávalók

- 220 g barna rizsliszt

- késhegynyi szódabikarbóna + pár csepp citromlé

- 1 tk. fahéj

- 1 ek. lenmagtöret + 4 ek. víz

- 100 g magozott datolya

- 50 g aszalt földicseresznye 

- 80 g aszalt szilva

- 100 g durvára darált török mogyoró

- 80 g mandulavaj

- 100 ml datolyaszirup

- 70 ml növényi tej

- pár csepp citrom- és narancsfűszercsepp

Elkészítés

Aprítógépben dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük hozzá a többit - a citromlét a végén!

Simítsuk sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába!

180 fokon süssük 30 percig!

Ha 12 szeletre vágjuk, szeletenként 240 kcal, 10 g zsír, 35 g szénhidrát, 3 g fehérje.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.