Ki ne szeretné a pizzát? A legtöbb pizzériában azonban még manapság is nehéz vegán pizzához hozzájutni. Örülhetünk, ha van 4 sajtos meg vegetáriánus. De nem örülünk. 😆
Ezt az egyszerű pizzatésztát viszont könnyen elkészítheted otthon, és jól megpakolhatod növényi feltétekkel. Garantáltan adalékmentes, egészséges pizzatésztát kapsz, amitől nem leszel rosszul fél napig. (Nekem legalábbis ez a tapasztalatom a legtöbb pizzériás pizzával, túl sós, puffaszt, gyomorégést okoz stb.) A nyújtásban, összeállításban kisgyerekek is ügyesen és lelkesen részt tudnak venni.
A maradék élesztőből pedig lehet pl. kürtőskalácsot sütni, ami szintén a gyerekek kedvence.
- 125 g búzafinomliszt
- 125 g t. k. búzaliszt
- 1/2 ek. só
- 1 ek. kókuszolaj
- fél kocka (25 g) élesztő + 1 dl langyos, cukros víz
Futtassuk fel az élesztőt! Keverjük össze a többi hozzávalóval! Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet! Jól gyúrható, a kezünktől és a táltól elváló, nem tapadós tésztát kell kapnunk.
Pihentessük 30 percig konyharuhával letakarva! Melegítsük elő 180 fokon a sütőt!
Nyújtsuk ki vékonyra (2-3 mm) a tésztát! Tegyük sütőpapírral bélelt pizzasütő lapra! Süssük 10 percig!
Vegyük ki a sütőből, kenjük meg, pakoljuk meg! Süssük még 10-15 percig!
Én most paradicsompürét, füstölt tofukockákat, paradicsomkarikákat, erős paprikát, újhagymát, olajbogyót, növényi sajtot tettem rá.
A pizzát feleztük, két személyre bőven elég adag.
A teljes pizzatészta szénhidráttartalma 182 g, kalóriatartalma 1130 kcal, fehérjetartalma 33 g, zsírtartalma 25 g. Plusz a feltétek, amiket nem számoltam ki, mert mindig mások.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.