A Buddha-tál eredetileg egy vegán étel, ami olyan kedvelt, hogy a mindenevők is egyre jobban ismerik és állati összetevőkkel is kiegészítik néha. A Buddha-tálban egy tányéron található meg minden makrotápanyag, mivel a fő komponensei a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok és a teljes értékű gabonák. Rengeteg variációja lehet, egy reggeli receptet is találhattok az oldalon, de nézzünk most egy másik példát!
Elsőre nehéznek tűnhet, hogy egy étkezésbe minden fontos tápanyagot becsempésszünk, ráadásul Buddháéknál mindezt egy tányéron, egymástól elszeparálva. Annyira azért nem bonyolult a helyzet, mert igazából sok olyan étel van, ami egyben kiváló szénhidrát- és fehérje- (pl. hüvelyesek), vagy fehérje- és zsírforrás (pl. olajos magvak) is, ezekkel pedig több legyet is üthetünk egy csapásra.
Nemrég szembejött velem valahol az interneten a fekete rizs, és felkeltette az érdeklődésemet. Szeretem az új színeket. 🙂 Meg is néztem a webshopokat, hol tudok ilyet szerezni. Egész egyszerűen megy, de kb. aranyárban mérik. Na de manapság mit nem? Szóval vettem fél kilót, és most beosztással élek...
A fekete rizs ,,mindenre is" jó, még a látásnak is jót tesz. Kiderült, hogy régen a pórnépnek tiltott volt, úgyhogy már csak ez is vonzóvá teszi. (Bár az ára alapján most sem lehetne a ,,szegények" eledele.) Ráadásul tele van fehérjével, vassal, rosttal, antioxidánssal.
Elkészítése sem bizonyult olyan bonyolultnak, mint amire a linkelt cikk figyelmeztet.
100 g rizst 225 ml vízben főztem alacsony-közepes lángon (9-es skálán 4-esen), amíg a víz el nem főtt, ez egybe is esett a szemek megpuhulásával, nem kellett pótolnom a folyadékot. Viszont ezt is, mint a barna rizst, szemmel tartottam főzés közben, nehogy elégessem ezt a kincset.
Tehát már kb. ezzel ki is pipálhatnánk a tálunk minden tápanyagát. De most a gabona + szénhidrát szekcióba vettem bele a fekete rizst.
Fehérje ügyben a tofukörözöttet és a gombát választottam. Még sosem készítettem tofuból körözöttet, csak mandulából, az nagy kedvencem. De a múlt héten a tofutúró tortához túl sok natúr tofut vettem, amit önmagában nem szeretek (bezzeg a füstöltért rajongok). Elérkezett hát az ideje a tofukörözött kipróbálásának is.
A tofu egyébként a hüvelyest is képviseli, ami minden étkezésben jól jön sok előnyös tulajdonsága miatt.
Az olajos magvak a növényi étrend alapvető alkotóelemei, a közhiedelemmel ellentétben nem hízlalnak, ha nem eszünk hozzájuk állati eredetű táplálékot. Nagyon ajánlott a napi fogyasztásuk, hasznos növényi olajokat és fehérjéket tartalmaznak.
Erre a tálra egy kis nyers, sótlan kesudió ment.
Ezen a tálon a zöldségeket a pirított cukkini, hagyma, kaliforniai és tv paprika, valamint egy kis nyers paradicsom és petrezselyem képviseli.
- 100 g fekete rizs (elkészítését ld. fenn): erre a tányérra ennek csak az 1/5-e került!
- 500 g (barna) csiperke: erre a tányérra ennek csak az 1/3-a került
- pirított zöldségek: erre a tányérra ennek csak az 1/2-e került
- tofukörözött: erre a tányérra ennek az 1/5-e került
- 75 g nyers paradicsom szeletekre vágva
- friss petrezselyem
- 20 g nyers kesudió
A képen látható tálon kb. 50 g szénhidrát van.
Most aztán egészségesre ettük magunkat! 😃
Thank you for subscribing!
Have a great day!