Tápiókás csokitorta


Tápiókás csokitorta

Ebben a tortában a krém kakaós tápiókapuding. A tápiókapuding számos előnnyel járhat az egészségre nézve, különösen ha megfelelő alapanyagokkal és mértékkel fogyasztjuk. Könnyen emészthető, így kíméli a gyomrot és az emésztőrendszert. A tápióka alacsony kalóriatartalmú és zsírmentes, ami segíthet az egészséges testsúly megőrzésében. A torta alapja olajos mag és datolya, ami kicsit karamellizált ízt kölcsönöz neki.

Eredettörténet

Mostanában többször készítettem tápiókagyöngyből pudingot. Eszembe jutott, hogy ha kellőképp sűrűre főzöm, tortában is szeletelhető krémként funkcionálhat. Közelgett gyermekem szülinapja, amit idén is több részletben, jól széthúzva ünnepelhetett meg. Először az oviban köszöntötték fel, ahova nem engedtek be házi sütit, úgyhogy azzal sok dolgom nem volt (sajnos). Aztán a tágabb családot meglátogatva is szülinapoztunk egyet. Erre készítettem ezt a barackos csokitortát, ami az én ízlésemnek tökéletesen megfelelt, de elismerem, hogy nem volt valami édes. Így aztán a szülinap valódi naptári napján, a harmadik köszöntéskor 🙈 - ezúttal barack helyett epret használtam - már nem spóroltam a krémbe tett datolyasziruppal, és nekem kicsit túl édes is lett a puding rész.  De a férjem megnyugtatott, hogy ez a helyes édesítőmennyiség... 🤣 Úgyhogy a receptbe már ez kerül.

Hozzávalók az alaphoz

- 150 g magozott datolya

- 100 g kesudió/mandula

- 25 ml víz

- (30 ml kakaópor - csak az epres verzióba tettem)

Az alap elkészítése

Aprítógépben dolgozzuk ragacsos masszává az alapanyagokat! Simítsuk sütőpapírral bélelt formába!

Gyümölcsréteg

Tegyünk az alapra 10-12 szem epret felezve/ 2-3 szem sárgabarackot szeletelve!

Hozzávalók a krémhez

- 100 g tápiókagyöngy

- 400 ml kókusztej

- 70 g 85%-os, vegán étcsoki

- 30 g kakaópor

- 40 g datolyaszirup 

A krém elkészítése

Áztassuk be fél órára a tejbe a gyöngyöket egy lábasban. Utána tegyük lábosba a többi hozzávalóval együtt, kézi habverővel keverjük simára! Alacsony lángon főzzük folyamatos kevergetés mellett kb. 20 percig, míg a gyöngyök áttetszővé kezdenek válni! Ha kész, simítsuk a tortára, majd hűtsük be pár órára! Végül a tetejét díszítsük gyümölccsel! Az epres verzióra még reszeltem 4 g csokit is.

8 szeletre vágva szeletenként 288 kcal, 13 g zsír, 35 g szénhidrát, 7 g fehérje van benne.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!


.