A burgonya szép dísznövény, és az ehető része alapvető élelmiszerforrás: van benne A, B, C, K vitamin. Könnyen emészthető, ezerféleképp felhasználható. Szegény íreket eléggé meg is tizedelte a hiánya.
Gyakran eszembe jut a burgonyáról kedves gimnáziumi osztályfőnököm rendszeres nyelvészeti-kultúrtörténeti eszmefuttatása, melyből megtudhattuk, a burgonya-krumpli elnevezés közötti választás miként jelzi a nyelvhasználó társadalmi hovatartozását. 😂 (Krumplizó=paraszt...) Nekem ez már csak krumpli marad.🙂
De nézzük meg inkább a klasszikus krumplifőzelék mindenmentesített receptjét!
- 200 g BURGONYA
- 200 ml zabtejszín
- só
- pirospaprika
- babérlevél
- (olívaolaj)
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk vékony karikákra!
Kevés olívaolajon forrósítsuk fel a sót, paprikát, dobjuk rá a burgonyát! Az olaj elhagyható, ha valaki a teljes értékű növényi étrendre törekszik.
Vegyük vissza közepesre a lángot 1-2 perc után, öntsük a burgonyára a zabtejszínt, dobjunk bele 1-2 babérlevelet!
Fedő alatt főzzük puhára a pityókát!
53 g szénhidrát, 210 kcal van az egészben, ez egy bőséges adag, vagy két kicsit.😄
Thank you for subscribing!
Have a great day!