Krumplifőzelék


Krumplifőzelék

A burgonya

A burgonya szép dísznövény, és az ehető része alapvető élelmiszerforrás: van benne A, B, C, K vitamin. Könnyen emészthető, ezerféleképp felhasználható. Szegény íreket eléggé meg is tizedelte a hiánya

Gyakran eszembe jut a burgonyáról kedves gimnáziumi osztályfőnököm rendszeres  nyelvészeti-kultúrtörténeti eszmefuttatása, melyből megtudhattuk, a burgonya-krumpli elnevezés közötti választás miként jelzi a nyelvhasználó társadalmi hovatartozását. 😂 (Krumplizó=paraszt...) Nekem ez már csak krumpli marad.🙂

De nézzük meg inkább a klasszikus krumplifőzelék mindenmentesített receptjét!

Hozzávalók

- 200 g BURGONYA

- 200 ml zabtejszín

- só

- pirospaprika

- babérlevél

- (olívaolaj)

Elkészítés

A krumplit hámozzuk meg,  vágjuk vékony karikákra!

Kevés olívaolajon forrósítsuk fel a sót, paprikát, dobjuk rá a burgonyát! Az olaj elhagyható, ha valaki a teljes értékű növényi étrendre törekszik. 

Vegyük vissza közepesre a lángot 1-2 perc után, öntsük a burgonyára a zabtejszínt, dobjunk bele 1-2 babérlevelet! 

Fedő alatt főzzük puhára a pityókát!

53 g szénhidrát, 210 kcal van az egészben, ez egy bőséges adag, vagy két kicsit.😄 

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.