Hajdinapogácsa


Hajdinapogácsa

Pogácsa búzaliszt nélkül?

Világhíres sajtos-tejfölös pogácsasütőként igyekeztem kitalálni valami vegán, majdnem mindenmentes pogácsa verziót. Hát nem volt egyszerű. Tökéletesen működik a vegán pogácsa búzalisztből. De ha lehet, kiváltanám a búzát is. Na de mivel? A kelesztéshez glutén kell... Állítólag a hajdinaliszt hasonlóan viselkedik, ha élesztővel találkozik, mint a búza. Elkészítve a hajdinapogácsát, ne várjuk a búzaliszt hatást, lapos lesz, csúnya, de finom és egészséges!


Hajdina az ász?

A hajdina nagyon egészséges, kiváló fehérjeforrás a vegánok számára (is). A belőle készült liszt sok mindenbe jó. Édes (palacsinta, muffin stb.) és sós tésztához is felhasználható. Van azonban egy erős hátránya: domináns mellékízzel bír. Diós sütibe tökéletes, mert a hajdina mellékíze is diójellegű. De pogiban milyen lesz? 🧐 Nyomjuk el inkább valamivel, például élesztővel. A pogácsa ízéhez az úgy is hozzátartozik. Hátha meg is emeli kicsit a tésztát... Hát nem fogja megemelni, de az ízhatáshoz jól jön.

Nézzük a receptet!

Hozzávalók:

- 250 g burgonya

- 125 g hajdinaliszt

- 125 g barna rizsliszt

- 30 ml növényi tej

- 1 ek. kókuszzsír

- 1 tk. só 

- 1 kocka élesztő felfuttatva 1 tk. cukrot tartalmazó fél dl vízben

Elkészítés: 

Mossuk meg alaposan a krumplit, és főzzük puhára héjastul. 

Hagyjuk kihűlni!

Futtassuk fel az élesztőt!

Ez az, ami miatt csak majdnem mindenmentes a pogink. Az élesztő sajnos cukorfüggő jószág. 🍬

A kihűlt krumpliról húzzuk le a héját, és törjük össze villával vagy krumplinyomóval! 

Adjuk hozzá a liszteket, a sót, a kókuszzsírt, majd a felfuttatott élesztőt! Gyúrjuk össze, ha szükséges, öntsük hozzá apránként a 30 ml növényi tejet. Elég lágy tészta, óvatosan adagoljuk a folyadékot!

Tiszta konyharuhával letakarva hagyhatjuk állni kb. 1 órát (a búzalisztes pogácsa ezalatt kelne meg).

Nyújtsuk ki a tésztát belisztezett felületen! Ha az állaga engedi, hajtogassunk rajta kicsit! Én először a téglalap formára nyújtott tésztát az egyik rövidebbik oldalán felhajtom a tészta harmdáig, majd ráhajtom a másik oldalát, ezután nyújtok rajta párat. Most mindkét rövidebb oldalt felhajtom a tészta közepéig, megint nyújtom kicsit. Ezután szaggatom ki. Felespohárral dolgozom, nincsen pogácsa szaggatóm.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a kiszaggatott pogikat, majd kenjük meg őket kurkumás olívaolajjal.  180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig süssük a pogácsákat.

A teljes adag 248 g szénhidrátot tartalmaz. Nekem 20 db pogim lett, azaz darabonként 12 g szénhidrát van bennük.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.