Világhíres sajtos-tejfölös pogácsasütőként igyekeztem kitalálni valami vegán, majdnem mindenmentes pogácsa verziót. Hát nem volt egyszerű. Tökéletesen működik a vegán pogácsa búzalisztből. De ha lehet, kiváltanám a búzát is. Na de mivel? A kelesztéshez glutén kell... Állítólag a hajdinaliszt hasonlóan viselkedik, ha élesztővel találkozik, mint a búza. Elkészítve a hajdinapogácsát, ne várjuk a búzaliszt hatást, lapos lesz, csúnya, de finom és egészséges!
A hajdina nagyon egészséges, kiváló fehérjeforrás a vegánok számára (is). A belőle készült liszt sok mindenbe jó. Édes (palacsinta, muffin stb.) és sós tésztához is felhasználható. Van azonban egy erős hátránya: domináns mellékízzel bír. Diós sütibe tökéletes, mert a hajdina mellékíze is diójellegű. De pogiban milyen lesz? 🧐 Nyomjuk el inkább valamivel, például élesztővel. A pogácsa ízéhez az úgy is hozzátartozik. Hátha meg is emeli kicsit a tésztát... Hát nem fogja megemelni, de az ízhatáshoz jól jön.
Nézzük a receptet!
- 250 g burgonya
- 125 g hajdinaliszt
- 125 g barna rizsliszt
- 30 ml növényi tej
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 tk. só
- 1 kocka élesztő felfuttatva 1 tk. cukrot tartalmazó fél dl vízben
Mossuk meg alaposan a krumplit, és főzzük puhára héjastul.
Hagyjuk kihűlni!
Futtassuk fel az élesztőt!
Ez az, ami miatt csak majdnem mindenmentes a pogink. Az élesztő sajnos cukorfüggő jószág. 🍬
A kihűlt krumpliról húzzuk le a héját, és törjük össze villával vagy krumplinyomóval!
Adjuk hozzá a liszteket, a sót, a kókuszzsírt, majd a felfuttatott élesztőt! Gyúrjuk össze, ha szükséges, öntsük hozzá apránként a 30 ml növényi tejet. Elég lágy tészta, óvatosan adagoljuk a folyadékot!
Tiszta konyharuhával letakarva hagyhatjuk állni kb. 1 órát (a búzalisztes pogácsa ezalatt kelne meg).
Nyújtsuk ki a tésztát belisztezett felületen! Ha az állaga engedi, hajtogassunk rajta kicsit! Én először a téglalap formára nyújtott tésztát az egyik rövidebbik oldalán felhajtom a tészta harmdáig, majd ráhajtom a másik oldalát, ezután nyújtok rajta párat. Most mindkét rövidebb oldalt felhajtom a tészta közepéig, megint nyújtom kicsit. Ezután szaggatom ki. Felespohárral dolgozom, nincsen pogácsa szaggatóm.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a kiszaggatott pogikat, majd kenjük meg őket kurkumás olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig süssük a pogácsákat.
A teljes adag 248 g szénhidrátot tartalmaz. Nekem 20 db pogim lett, azaz darabonként 12 g szénhidrát van bennük.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.