A hétköznapokon sajnos nem sok időm van sütni-főzni. Ezért már egy jó ideje az a menetrend, hogy szombaton többféle ételt is elkészítek, annyit, amennyivel szerdáig hárman kihúzhatjuk. Csütörtökre-péntekre jön az ügyeskedés a különböző fagyasztott zöldségekkel, gyors főzelékekkel. Ebben a bejegyzésben a legutóbbi szombati produktumokat mutatom be nektek.
Amikor a gyermek bölcsis lett, és én visszamentem dolgozni, hamar kiderült, hogy nem működik a minden délutáni sütés-főzés. Örülök, ha élek délután 5-kor, nemhogy még komplett vacsorákat készítsek. Viszont imádok a konyhában tevékenykedni, élvezet és kihívás olyasmiket alkotni, amik remélhetőleg némileg ellensúlyozzák a közétkeztetés párizsi-kolbász-májkrém attakjait, és még ízlik is a fő ételkritikus ovisunknak. (Krumplival nehéz mellélőni nála, de nem árt mást is ennie, úgyhogy kísérletezem.)
Szerencsére szombat délelőtt van időm és lehetőségem a konyhában forgolódni. Kb. megtervezem a menüt, aztán menet közben még ez-az bekerül a repertoárba.
Első néhány alkalommal nem tudtam még, hol a mennyiségi limit. Így sajnos előfordult, hogy csütörtökre már megromlott egy-két, szombaton készült étel a hűtőben. Ráadásul nem is túl nagy a hűtőszekrény (kis 5 polcos), úgyhogy ez is korlátozza a szombaton elkészíthető étel mennyiségét. Így alakult ki, hogy annyit főzök, amennyi kb. szerdáig elég.
A repertoár nagyjából a következőkből áll:
- levesek: zöldség-, paradicsomleves
- főzelékek: zöldbab-, zöldborsó-, lencse-, krumplifőzelék, paprikás krumpli (Ez elvileg egytálétel, de nálam csak krumpli van benne meg fűszerek, úgyhogy eufemizmusnak érezném egytálételnek nevezni.)
- saláta feltétekkel: zöldség-/hüvelyes fasírt, pirított tofu, tócsi
- egytálétel: krumplis, zöldséges, rizses; rakott tészta
- párolt/grillezett zöldségek
-zöldséges lepény, zöldséges rétes
- kencék: hummusz, körözött, pesto
-desszert: torták, édességek
Szeretek újabb és újabb ételeket kipróbálni. A legutóbbi szombati alkotó napomon 😀 a pesto volt az újdonság. Az úgy volt, hogy az online heti bevásárláskor megnéztem, van-e a kínálatban valamilyen cserepes fűszernövény, és bazsalikomot találtam. (Nem valami bő a választék.) Gondoltam, jó lesz az, kipróbálom végre a pestót. Régen szerettem, de a sajt miatt már nem eszem. Egyszer a nővérem véletlenül vett nekem valahol vegán pestót. Azt se én ettem meg igazából, de megkóstoltam. Szóval tudok pesto nélkül élni, de minek, ha mégis elő tudom állítani házilag, egészségesen.🤣
Eltökéltem, hogy ezt a cserepes növényt kivételesen nem nyírom ki egy hét alatt, mint az összes többit (minden igyekezetem ellenére).😪 Utánanéztem, hogy kell szüretelni, szaporítani, gondozni. Learattam a levelek egy részét, kitettem a növényt az ablakba, naponta locsolom. Ez meg egyre szárad és barnul.😨 Nem tudom, mi a baj, de talán le kellene szüretelnem minden levelet, amíg még van rajta ép... A gyökereztetésre félretett példányt az imént dobtam ki, miután belerohadt a pohárba, pedig a vizet is cseréltem alatta naponta. Hát nem vagyok egy nagy kertész. De a ,,pestóm észvesztó" lett (hogy Phoebe Buffay-t idézzem)!😎
Hát igen, ideje rátérnem a lényegre. 😄
Krumplifőzelék, jackfruit ,,brassói", paradicsomos gomba, saláta pirított tofuval.
Spagetti a pestóhoz, paradicsomos-borsós spagetti a gyermeknek, hátha megeszi (nem😵, kitalálta, hogy nem szereti a paradicsomszószt🙄).
Így nézett ki együtt a spagetti és a pesto, kis aszalt paradicsommal és kesudióval megtámogatva.
Hummusz répával.
Krumpligolyó.
Zöldségleves.
Készült még barackos-almás chiapuding is, de az nem lett elég fotogén, viszont ízlett.😄
És itt a szerda, úgyhogy jöhet egy gyors lencsefőzi!
Próbáljátok ki ti is a recepteket!
Thank you for subscribing!
Have a great day!