Az eredetileg ünnepi alkalmakra édes kelt tésztából készült, kürtő alakú, a vásári sokadalmakban is népszerű sütemény tej- és tojásmentes, állati összetevők nélküli, otthon is könnyen elkészíthető receptje következik.
Tudtad, hogy a kürtőskalács (dorongfánk, botratekercs, botfánk) 2015 óta szerepel a hungarikumok listáján? Pedig az európai dorongsüteményeknek kiterjedt családja van, mint a Wikipédia megsúgja nekünk.
,,Tojás, liszt, cukor, zsír, fűszer kell bele sok..." - ahogy a méltán népszerű gyerekdal mondja (egy másik sütiről - de szinte passzol ide is, nekem meg már gyerekdal mérgezésem van kislányom jóvoltából🤣).
Mi persze nem teszünk bele semmi állati cuccot, és mégis jó lesz! Ezen természetesen nem lepődünk meg.😁
Ehhez a kis adag kürtőskalácshoz elég egy fél kocka élesztő, így a maradékból készíthetünk pl. pizzát.
- 100 g búzafinomliszt 😌
- 50 g t.k. búzaliszt
- 25 g friss élesztő + 65 ml víz + 1 tk. cukor🙃
- késhegynyi stevia
- 1 tk. fahéj
- 20 g kókuszzsír
- kb. 2 ek. datolyaszirup
Futtassuk fel az élesztőt a 60 ml langyos, cukros vízben!
Keverjük össze a többi hozzávalót a datolyaszirup kivételével, majd adjuk hozzá az élesztőt!
Gyúrjunk belőle tésztát!
Tiszta konyharuhával letakarva pihentessük fél óráig!
Közben egy kimosott és száraz sörös/üdítős fémdobozra tekerjünk alufóliát, és kenjük be ezt olajjal!
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Ha letelt az ideje, nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra, vágjuk 2 cm-es csíkokra!
Tekerjük rá a fémdobozra a csíkokat, melyek végét igyekezzünk összedolgozni, hogy a tésztacsík egyben legyen a dobozon!
Sütőlapra állítva tegyük a sütőbe 10 percre!
Vegyük ki, és kenjük meg óvatosan a datolyasziruppal!
Tegyük vissza a sütőbe 10 percre! És kész is!
Készültem egy kis dobozzal is, de arra végül nem jutott tészta, úgyhogy jó lesz legközelebb!
Next level: beleforgatni valamibe. Ehhez még gyűjtöm a bátorságot.😀
A teljes adag szénhidráttartalma: 129 g, kalóriatartalma: 821 kcal, fehérjetartalma: 20 g, zsírtartalma: 23 g.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.