Természetesen ez a recept sem tartalmaz tojást, minden összetevője növényi. A felfújt elnevezést a rizsfelfújttal való hasonlósága miatt kapta tőlem. Glutén-, tej-, tojás-, cukormentes. Nagyon könnyen elkészíthető kevés odafigyeléssel is. Próbáljátok ki, ízleni fog!
Ez a recept véletlenül született, de annál jobban sikerült.
A jól bevált köles ,,túrógombócomat" akartam elkészíteni a szombati sütés-főzés során, de a figyelmem kissé szétforgácsolódott a lábasok, jénaik és társaik között. Így picit több növényi tejet öntöttem a kölesre. Ennek következménye az lett, hogy a köles alja odaégett, de a tetején még volt némi tej.
Mentsem, ami még menthető, ha már így elszúrtam a desszertet! Arra gondoltam, hogy kikanalazom az ép részt egy jénaiba, elsimítom, és mehet a sütőbe. Pont olyan lesz, mint a rizsfelfújt! És tényleg! Happy end. 🙃
Felfújtabbá tehetnénk talán felvert csicseriborsó habbal, de nekem így is pont megfelel. 😀
- 150 g köles
- 350 ml növényi tej (zabtejet használtam)
- 450 ml kókusz- és/vagy zabtejszín (a kókusztól desszertesebb íze lesz)
- 50 g mazsola
- 1-2 csepp citrom fűszerolaj (ennek hiányában narancs fűszerolaj is tökéletes, ha az lapul a szekrényben)
Tegyük a hozzávalókat a fenti sorrendben egy lábasba, és alacsony lángon kezdjük el főzni! Odaégetni nem szükséges! 🤣 Amikor már puhul, de még van leve, vegyük le a tűzről! Simítsuk hőálló tálba, süssük 180 fokon a sütőben kb. 30 percig, míg a teteje megpirul!
Így fest sütés előtt.
Ha kihűlt, kockákra vágva mindenmentes lekvárral tálalhatjuk.
Szénhidráttartalma 180 g. 6 kényelmes kocka kijön belőle, így darabonként 30 g.
Thank you for subscribing!
Have a great day!