Kölesfelfújt


Kölesfelfújt

Természetesen ez a recept sem tartalmaz tojást, minden összetevője növényi. A felfújt elnevezést a rizsfelfújttal való hasonlósága miatt kapta tőlem. Glutén-, tej-, tojás-, cukormentes. Nagyon könnyen elkészíthető kevés odafigyeléssel is. Próbáljátok ki, ízleni fog!

A sztori

Ez a recept véletlenül született, de annál jobban sikerült.

A jól bevált köles ,,túrógombócomat" akartam elkészíteni a szombati sütés-főzés során, de a figyelmem kissé szétforgácsolódott a lábasok, jénaik és társaik között. Így picit több növényi tejet öntöttem a kölesre. Ennek következménye az lett, hogy a köles alja odaégett, de a tetején még volt némi tej. 

Mentsem, ami még menthető, ha már így elszúrtam a desszertet! Arra gondoltam, hogy kikanalazom az ép részt egy jénaiba, elsimítom, és mehet a sütőbe. Pont olyan lesz, mint a rizsfelfújt! És tényleg! Happy end. 🙃

Felfújtabbá tehetnénk talán felvert csicseriborsó habbal, de nekem így is pont megfelel. 😀

Hozzávalók

- 150 g köles

- 350 ml növényi tej (zabtejet használtam)

- 450 ml kókusz- és/vagy zabtejszín (a kókusztól desszertesebb íze lesz)

- 50 g mazsola

- 1-2 csepp citrom fűszerolaj (ennek hiányában narancs fűszerolaj is tökéletes, ha az lapul a szekrényben)

Elkészítés

Tegyük a hozzávalókat a fenti sorrendben egy lábasba, és alacsony lángon kezdjük el főzni! Odaégetni nem szükséges! 🤣 Amikor már puhul, de még van leve, vegyük le a tűzről! Simítsuk hőálló tálba, süssük 180 fokon a sütőben kb. 30 percig, míg a teteje megpirul!

Így fest sütés előtt.

Ha kihűlt, kockákra vágva mindenmentes lekvárral tálalhatjuk.

Szénhidráttartalma 180 g. 6 kényelmes kocka kijön belőle, így darabonként 30 g.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.