Birsalmás pite


Birsalmás pite

Itt a birsalmaszezon, használjuk ki! A birsalmából nem csak sajtot lehet készíteni. Érdemes fogyasztani, mert a birsalmának számos előnyös élettani hatása van. A-, B3-, B6-, B9-, C-, P-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium található benne jelentős mennyiségben. Magas pektintartalmának köszönhetően magától zselésedik. Ebben a receptben lekvárféleségként működik egy egyszerű pitealap tetején.

Birsalmás pite😋

Elég ritkán kerülök kapcsolatba a birsalmával. Kertem sajnos nincs, és ez nem az a könnyen elrágcsálható, lédús gyümölcs, amit hetente megveszek nyers fogyasztásra. De most szembejött a hipermarket webshopjában a heti bevásárláskor, és már kb. olcsóbb, mint az alma, úgyhogy arra gondoltam, kipróbálom, mit lehet vele kezdeni, hiszen azt tudjuk, hogy nagyon egészséges.

Kezdtem a klasszikus birsalmasajttal (természetesen cukor helyett eritrittel). Finom volt, de kicsit izgultam, hogy a lakás klímája miatt előbb penészedik meg, mint ahogy teljesen megszilárdulna, így pár nap alatt elfogyasztottuk, a végére már valóban birsalmasajt állaga volt.

Közben azon gondolkoztam, hogyan lehetne nyugodt szívvel, penészedéstől nem tartva felhasználni, mondjuk valami süteménybe kenve, töltve. Így született meg ennek a pitének a receptje a következő heti bevásárláskor beszerzett adagból.

Hozzávalók a pitetésztához

- 100 g rizsliszt

- 60 g mandulaliszt

- 1 ek. kókuszzsír

- késhegynyi szódabikarbóna

- késhegynyi stevia

- 1 tk. citromlé

- 5 citrom fűszercsepp

- 0,5 dl kókusztejszín

A tészta elkészítése

Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd pihentessük a tésztát, amíg elkészül a birsalmakrém!

Hozzávalók a birsalmakrémhez

- 1 db (kb. 300 g nyersen) birsalma

- 2 púpos ek. eritrit

- víz a főzéshez és a turmixoláshoz

A birsalmakrém elkészítése

Járjunk el úgy, mintha birsalmasajtot akarnánk főzni!

Vágjuk 4 részre a megmosott birsalmát! Tegyük fel főni lefedve egy lábasban annyi vízben, amennyi ellepi! Amikor megpuhul (fél-háromnegyed óra), öntsük le róla a vizet!

Hagyjuk kicsit hűlni, hogy meg tudjuk fogni, és ki tudjuk vágni a magházat, illetve le tudjuk húzni a héját!

Ha ezt megtettük, tegyük a darabokat turmixgépbe, öntsünk hozzá kb. 0,5 dl vizet, és turmixoljuk egyneművé!

Ezután tegyük vissza a lábasba, adjuk hozzá az eritritet, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik!

Nyomkodjuk szét laposra, egyenletesen a tésztát a sütőforma alján, és simítsuk rá az elkészült birsalmakrémet!

Süssük 180 fokon kb. 30 percig! A tetejét díszíthetjük pl. kesudióval.

8 szeletre vágva szeletenként 18 g szénhidrátot tartalmaz.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.