Itt a birsalmaszezon, használjuk ki! A birsalmából nem csak sajtot lehet készíteni. Érdemes fogyasztani, mert a birsalmának számos előnyös élettani hatása van. A-, B3-, B6-, B9-, C-, P-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium található benne jelentős mennyiségben. Magas pektintartalmának köszönhetően magától zselésedik. Ebben a receptben lekvárféleségként működik egy egyszerű pitealap tetején.
Elég ritkán kerülök kapcsolatba a birsalmával. Kertem sajnos nincs, és ez nem az a könnyen elrágcsálható, lédús gyümölcs, amit hetente megveszek nyers fogyasztásra. De most szembejött a hipermarket webshopjában a heti bevásárláskor, és már kb. olcsóbb, mint az alma, úgyhogy arra gondoltam, kipróbálom, mit lehet vele kezdeni, hiszen azt tudjuk, hogy nagyon egészséges.
Kezdtem a klasszikus birsalmasajttal (természetesen cukor helyett eritrittel). Finom volt, de kicsit izgultam, hogy a lakás klímája miatt előbb penészedik meg, mint ahogy teljesen megszilárdulna, így pár nap alatt elfogyasztottuk, a végére már valóban birsalmasajt állaga volt.
Közben azon gondolkoztam, hogyan lehetne nyugodt szívvel, penészedéstől nem tartva felhasználni, mondjuk valami süteménybe kenve, töltve. Így született meg ennek a pitének a receptje a következő heti bevásárláskor beszerzett adagból.
- 100 g rizsliszt
- 60 g mandulaliszt
- 1 ek. kókuszzsír
- késhegynyi szódabikarbóna
- késhegynyi stevia
- 1 tk. citromlé
- 5 citrom fűszercsepp
- 0,5 dl kókusztejszín
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd pihentessük a tésztát, amíg elkészül a birsalmakrém!
- 1 db (kb. 300 g nyersen) birsalma
- 2 púpos ek. eritrit
- víz a főzéshez és a turmixoláshoz
Járjunk el úgy, mintha birsalmasajtot akarnánk főzni!
Vágjuk 4 részre a megmosott birsalmát! Tegyük fel főni lefedve egy lábasban annyi vízben, amennyi ellepi! Amikor megpuhul (fél-háromnegyed óra), öntsük le róla a vizet!
Hagyjuk kicsit hűlni, hogy meg tudjuk fogni, és ki tudjuk vágni a magházat, illetve le tudjuk húzni a héját!
Ha ezt megtettük, tegyük a darabokat turmixgépbe, öntsünk hozzá kb. 0,5 dl vizet, és turmixoljuk egyneművé!
Ezután tegyük vissza a lábasba, adjuk hozzá az eritritet, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik!
Nyomkodjuk szét laposra, egyenletesen a tésztát a sütőforma alján, és simítsuk rá az elkészült birsalmakrémet!
Süssük 180 fokon kb. 30 percig! A tetejét díszíthetjük pl. kesudióval.
8 szeletre vágva szeletenként 18 g szénhidrátot tartalmaz.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért nyisd meg a postafiókodba küldött e-mailt!
Hamarosan jelentkezem az újdonságokkal.