Almás crumble


Almás crumble

A crumble egy népszerű desszert, amely friss gyümölcsöt és egy ropogós, morzsolt tésztaréteget kombinál. Általában egyszerűen elkészíthető, és rengeteg variációja létezik, ami lehetővé teszi, hogy különböző gyümölcsökkel és ízekkel kísérletezz. Vegán verzióját is könnyen elkészítheted.

Kálvária-crumble

Ezt a sütit a kétségbeesés szülte. Történt ugyanis, hogy a tizenéves aszalógépem műanyag tálcái teljesen elolvadtak, így az almacsipsz utánpótlásom veszélybe került. Rendeltem egy webshopból egy fémtálcás aszalógépet 40500 forintért. Boldogan csomagoltam ki a gépet, helyeztem üzembe a használati utasítás szerint. Szépen lement az előírt bemelegítő, 30 perces program üresen. Pár nap múlva volt időm legközelebb barátkozni a géppel. Vékonyra felszeleteltem, megfahéjaztam kb. 800 g almát, a kézikönyv szerint betettem a gépbe, elindítottam, majd egy perc után leállt, azóta nem lehet bekapcsolni. A visszavétele még nem oldódott meg, az idegszálaim napok óta foszladoznak, borzolódnak. Küzdök a nyomorult futárcéggel. 🥴 De az almával valamit kezdenem kellett. Egy részét uzsonnára elfogyasztottuk, a többit belesütöttem ebbe a crumble-ba. Legalább ez jól sikerült.

Hozzávalók

- 500 g fahéjas, szeletelt alma

- 150 g zabpehely (ha szükséges, gm)

- 215 g kukoricaliszt (más is jó, de most ez volt itthon)

- 30 g datolyaszirup (Így halványan lesz édes - ahogy én szeretem -, de sütés után a tetejére még lehet csorgatni - ahogy a férjem szereti. 😃)

- 345 ml víz

Elkészítés

Tegyük az almát sütőpapírral bélelt sütőforma aljába! (24 cm-es kerek formát használtam.) Keverjük össze a többi hozzávalót! Kanalazzuk az almára az így kapott masszát!

Süssük kb. 40 percig!

8 szeletre vágva 1 szeletben 206 kcal, 2 g zsír, 42 g szénhidrát, 6 g fehérje van.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a blogon nem olvasható karácsonyi receptjeim egyik gyűjteményét!


.