A növényi táplálkozás alapja a sokféle zöldség és hüvelyes fogyasztása. Érdemes nyersen és főzve is minél több(féle) zöldséget magunkhoz venni. A zöldségleves a mindenevők számára is kedves lehet. Ebben a receptben a klasszikus zöldségleves alapanyagait használjuk fel vegán verzióban.
Sosem ettem a leveseket. Kétféle (paradicsom-, borsóleves) volt, amit szerettem, de azokat sem főztem magamnak/magunknak. Aztán az oviban a gyermek hozzájutott (a jó cukros) paradicsomleveshez, és gondoltam, akkor készítek itthon is - egészségeset. Nagy sikere volt. Ezen felbuzdulva, illetve kihasználva a nagyáruház (ahol a heti bevásárlást intézzük) online kínálatát (0,5-0,75-1 kg-os leveszöldség), felvettem a repertoárba a zöldséglevest is. És nem bántam meg. Mindenki imádja, én is! 🤗
Olaj (és só) nélkül TÉNÉ is!
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4-5 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 50 g zeller
- 100 g karalábé
- 500 g zöldborsó
- 1 kisebb krumpli / tészta
- víz
- fűszerek
- petrezselyem
Vágjuk fel hasonló méretűre a zöldségeket! Dobjuk ezeket és a borsót a lábasba! Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi! Ízlés szerint fűszerezzük! Én csak egy kevés sót szoktam bele tenni. Főzzük, míg minden megpuhul benne.
Ez volt a TÉNÉ változat.
A hagyományosabb verzió: az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, rádobjuk a többi zöldséget, felöntjük vízzel, puhára főzzük. Egy másik lábasban főzzük meg a tojásmentes tésztát, a végén keverjük a levesbe!
Tálaláskor petrezselyemmel díszítem.
Összesen 141 g szénhidrát a burgonyás verzió. Kb. 5 adag jön ki ebből, azaz adagonként 28 g.
Ha 80 g tésztával készítem, 170 g szénhidrát van az egészben, 34 g egy adagban.
Thank you for subscribing!
Have a great day!