Zöldségleves


Zöldségleves

Zöldségleves

A növényi táplálkozás alapja a sokféle zöldség és hüvelyes fogyasztása. Érdemes nyersen és főzve is minél több(féle) zöldséget magunkhoz venni. A zöldségleves a mindenevők számára is kedves lehet. Ebben a receptben a klasszikus zöldségleves alapanyagait használjuk fel vegán verzióban.

Én és a levesek

Sosem ettem a leveseket. Kétféle (paradicsom-, borsóleves) volt, amit szerettem, de azokat sem főztem magamnak/magunknak. Aztán az oviban a gyermek hozzájutott (a jó cukros) paradicsomleveshez, és gondoltam, akkor készítek itthon is - egészségeset. Nagy sikere volt. Ezen felbuzdulva, illetve kihasználva a nagyáruház (ahol a heti bevásárlást intézzük) online kínálatát (0,5-0,75-1 kg-os leveszöldség), felvettem a repertoárba a zöldséglevest is. És nem bántam meg. Mindenki imádja, én is! 🤗

Olaj (és só) nélkül TÉNÉ is! 

Hozzávalók:

- 1 kis fej vöröshagyma

- 4-5 szál sárgarépa

- 1 szál fehérrépa

- 50 g zeller

- 100 g karalábé

- 500 g zöldborsó

- 1 kisebb krumpli / tészta

- víz 

- fűszerek

- petrezselyem

Elkészítés:

Vágjuk fel hasonló méretűre a zöldségeket! Dobjuk ezeket és a borsót a lábasba! Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi! Ízlés szerint fűszerezzük! Én csak egy kevés sót szoktam bele tenni. Főzzük, míg minden megpuhul benne.

Ez volt a TÉNÉ változat.

A hagyományosabb verzió: az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, rádobjuk a többi zöldséget, felöntjük vízzel, puhára főzzük. Egy másik lábasban főzzük meg a tojásmentes tésztát, a végén keverjük a levesbe!

Tálaláskor petrezselyemmel díszítem.

Összesen 141 g szénhidrát a burgonyás verzió. Kb. 5 adag jön ki ebből, azaz adagonként 28 g.

Ha 80 g tésztával készítem, 170 g szénhidrát van az egészben, 34 g egy adagban.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.