Közeleg a karácsony, itt az ideje a mézeskalács sütésének. Ebben a receptben a tészta mandulaőrleményből, köles-, hajdina-, rizs- és zabpehelylisztből áll, a mézet datolyaszirup helyettesíti. Cukor-, glutén-, tej-, tojás-, mézmentes. Nem lesz kemény a kisült tészta, mint az a mézes eredetinél sokszor előfordul. Az elkészítése szuper szórakozás egyedül és kisgyerekkel is.
A tészta alkalmas kekszpecsételésre is. Kislányommal kipróbáltuk a mintás sodrófánkat is, az nem vált be. De ez nem biztos, hogy a tészta miatt volt, most próbálkoztunk vele először, már a nyers tésztán is alig látszott valami.
A datolyasziruppal is volt egy kis kalandunk ez alkalommal. Mikor lecsavartam a tetejét, a száját takaró fólia fel volt púposodva, noha még fél éve lett volna a hivatalos lejárati időig. Amikor a fóliát megbontottam, kilőtte a flakonban lévő nyomás a nappaliig. Szerencsére a szirup nem tartott vele. 😂 Ellenben erjedt íze volt, úgyhogy bosszankodva megváltunk tőle. 😡
Ezt leszámítva a művelet nem veszélyes, bátran kezdjetek bele!
- 50 g mandulaőrlemény
- 50 g kölesliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 50 g rizsliszt
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 50 g datolyaszirup
- 120 ml víz
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd pihentessük a tésztát kb. fél órán át!
Sütőpapíron nyújtsuk, szaggassuk ki, pecsételjük!
Sütőpapírral bélelt sütőlapon süssük 180 fokon kb. 25 percig (tűpróbáig)!
A teljes adag tészta szénhidráttartalma 200 g.🎄
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékot keresd a postafiókodban! Hamarosan jelentkezem az újdonságokkal.