Ez a mandulaalapú keksz a marcipán ízvilágát hordozza. A tésztaként szolgáló masszában nincs hozzáadott édesítőszer, se cukor. A hóbevonatot imitáló ,,cukormáz" porított xilitből készül, így hűvös érzetet ad, akár az igazi hó. Gyorsan elkészül, finom és egészséges!
Elmúlt az idei karácsony is. Sokat sütöttünk, volt mindenmentes bejglink, zserbónk, zserbógolyónk, gyümölcsös piténk, mézeskalácsunk.
A karácsonyi túlevést mégis sikerült elkerülnünk. Egyrészt a sütiket nem egyszerre sütöttünk, hanem az adventi időszakban elosztva, másrészt ezek nem is okoznak kajakómát. A vonalaink megőrzéséhez hozzájárul a nullához tendáló szociális életünk is, a karácsonyi időszakban mindössze egyszer voltunk vendégségben. Ezen a napon nagy öröm ért, mikor gyermekem egyáltalán nem fogyasztott az elé tett, nagyszülői biztatással kísért hagyományos sütikből. Úgy tűnik, működik a tiltás helyetti személyes példamutatás.🤓
Szóval mindezek után van még kedvünk sütögetni, ráadásul a nyakunkba szakadt ezt a hosszú téli szünet, úgyhogy van időnk tésztát gyúrni, szaggatni kislányommal a konyhában.
Imádjuk a mandulát, ami azért is jó, mert E-vitaminban gazdag. Az E-vitamin pedig Dr. Greger szerint pl. az allergia és az asztma kialakulásának kockázatát is csökkenti. Sajnos a szénanátha engem is meg szokott gyötörni, úgyhogy emiatt is igyekszem növelni az E-vitamin bevitelét. Nem beszélve arról, hogy a mandula milyen finom, és még mennyi mikrotápanyagot tartalmaz ezen kívül is.
Nézzük akkor a receptet!
- 100 g darált török mogyoró
- 250 g nem zsírtalanított mandulaliszt
- 100 ml kókusz főzőkrém
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
A mázhoz:
- 150 g porxilit
- 1-2 tk. kókusz főzőkrém/víz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alul-felül sütéshez! A massza hozzávalóit gyúrjuk össze, majd sütőpapíron nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra! Szaggassuk ki a szíveket! Sütőpapírral bélelt tepsin süssük a kekszeket 8-10 percig! Hagyjuk őket teljesen kihűlni!
Ezután készítsük el a mázat! A porított xilithez apránként adagoljuk az 1, szükség esetén 2 tk. folyadékot! Vigyük fel a mázat a szívek felületére, hagyjuk megszáradni! A tetejét megszórhatjuk egy kis fahéjjal.
180 g szénhidrát van a 30 db szívben, darabonként 6 g.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért nyisd meg a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.