Gyümölcszselés ,,túrótorta"


Gyümölcszselés ,,túrótorta

Itt egy gyorsan, sütés nélkül elkészíthető glutén-, tej-, tojás- és cukormentes gyümölcsös tofutúrótorta recept. Az alsó réteg darált magvakból és aszalt gyümölcsből készül pár perc alatt. A közepe natúr tofu kókuszjoghurttal, narancsfűszerrel krémessé és gyümölcsössé varázsolva. A tetejére egy narancsos chiapuding, valamint narancszselé kerül. Díszítésképp pedig almacikkelyeket használunk.

Eredettörténet 🤣

Mostanában nagyon rákaptam a tofutúrótortákra. Csináltam csokisat, epreset. De nem bírtam leállni. A csokissal nagyobb sikert arattam, az epresen először átérződött a tofu íze. Pár nap után viszont összeértek ebben is az ízek, és nagyon finom lett. Gondoltam, tovább kísérletezem, hátha már a kezdetekkor el tudom rejteni a tofut. Ehhez kókuszjoghurtot és jó sok narancs fűszercseppet vetettem be. Így született meg ez a gyümölcszselés szülinapi tofutúrótorta. Ízlett az ünnepeltnek és az ünneplőknek is.

Hozzávalók az alaphoz:

- 50 g mandula

- 50 g dió

- 50 g kesudió

- 150 g (fényező anyagtól is mentes) aszalt datolya ÉS/VAGY aszalt szilva 

- 50 g chiamag, zabpehely, puffasztott rizs/amaránt vegyesen

- 1 dl vízben felforralt 1 ek. xilit/eritrit

A tortaalap elkészítése

A száraz alapanyagokat tegyük késes aprítóba, öntsük rá a xilitszirupot (mikróban 2 perc alatt összeforralt víz +xilit)! Dolgozzuk össze darabos masszává! Simítsuk, lapítsuk tortaformába!

Hozzávalók a ,,túrókrémhez"

- 300 g natúr tofu

- 60 g kókuszjoghurt

- csipetnyi vanília őrlemény

- csipetnyi stevia

- fél citrom leve

- csipetnyi szárított citromhéj

- 15 g kókuszzsír

- 5 csepp narancs fűszerolaj

A ,,túrókrém" elkészítése

Kanalazzunk 60 g kókuszjoghurtot a turmixgép kancsójába! Morzsoljuk bele a tofut! Tegyük bele a többi hozzávalót, és turmixoljuk össze!

Simítsuk a krémet a tortalapra!

A chiapuding hozzávalói:

- 120 ml narancslé (100%-os)

- 3 ek. chiamag

Elkészítése:

Keverjük össze a két hozzávalót, hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd kenjük a ,,túrórétegre"!

A narancszselé hozzávalói:

- 150 ml 100%-os narancslé

- 1 kk. agar agar 

Elkészítése:

Forraljuk fel a narancslét, majd tegyük hozzá az agar agart! Melegítsük tovább pár percig, folyamatosan kevergetve!

Öntsük a tortánk tetejére! Tegyük hűtőszekrénybe! Pár óra múlva díszítsük gyümölcsszeletekkel a tortánkat!

Minimum 12 órát hagyjuk állni a hűtőben a tortát, mielőtt felszelnénk!

A teljes, 8 szeletes torta 227 g szénhidrátot tartalmaz. Szeletenként 28 g.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.