Sütőtökös perec


Sütőtökös perec

A sütőtök nagyon sokféleképpen felhasználható. Készítettünk már belőle tortácskát, pitét, pohárkrémet, muffint, tortát, golyót. Most viszont nem édességet, hanem sós süteményt csinálunk belőle. Egyszerű pogácsatésztáról van szó, amit perecformára szaggatunk vagy hajtogatunk. Könnyű és finom.

Hozzávalók

-50 g felfuttatott élesztő (1 tk. cukor+ 20 ml víz)
-150 g teljes kiőrlésű búzaliszt + 150g búza finomliszt/ 150 g hajdinaliszt+150 g rizsliszt (gluténmentesen nem kel meg, de finom)
- 2 ek. kókuszzsír
- só ízlés szerint
- 300 g sült sütőtök villával összenyomva

Elkészítés

Tedd keverőtálba az összetört tököt, a kókuszzsírt, a sót, a liszteket!

Gyúrd össze a felfuttatott élesztővel! Szükség esetén adagolj hozzá vizet!

Hagyd egy órát kelni, ha gluténes lisztet használtál! (Igazán jól finomliszttel működik, már a teljes kiőrlésű búza sem kel meg rendesen, de legalább a tápanyagtartalma magasabb.)

Szaggasd ki perecformára, vagy hajtogasd kézzel! A forma használta szerintem sokkal macerásabb, kézzel egyszerűbb.  A tetejét megkenheted kurkumás
olívaolajjal, hogy kellemes színe legyen, bár a sütőtök eleve jó színt kölcsönöz neki. Süsd tűpróbáig (kb. 25-30 perc) 180 fokon!

Az egész 1661 kcal, 33 g zsír, 279 g szénhidrát, 46 g fehérje.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.