Mandulás teasütemény


Mandulás teasütemény

Ez a színes teasütemény nem tartalmaz mesterséges ételfestéket, színét cékla és spirulina adja. Középen fahéjas csokipuding teszi még ízletesebbé. Macaronformában sül, gyorsan és könnyen elkészíthető.

Macaront akarok

Egy ideje tervezgetem, hogy megpróbálkozom egy mentes macaronnal. Igaz, hogy nem mentest sem ettem soha. Számítottam a férjemre, hogy teszteléskor összeveti az eredetiről való emlékeivel. De kiderült, hogy még ő sem evett. Viszont a barátnőm fotó alapján megmondta az elkészült termékről, hogy nem hasonlít.🤣

Pár éve vettem egy macaronformát, akkor még ettem tojást, szóval akár süthettem volna ,,rendes" macaront is, de sosem fogtam neki. Talán a habverés tartott vissza.😂 Csokipasztillákat készítettem benne. 

Aztán néhány hete a kezembe akadt a sütőforma, és elkezdtem azon agyalni, hogyan készítsek mentes macaront. Olyan szép színesek, jópofák. A céklával színezés technikáját is szerettem volna tovább gyakorolni, mivel az egyik receptemnél valaki a Facebookon azt a tippet adta, hogy tegyek citromlevet a céklaporhoz, akkor szép piros/rózsaszín színe marad. Ekkor jutott eszembe, hogy március 15-re milyen mókás lenne piros-fehér-zöld macaront sütni. A zöldre azonnal megvolt a válaszom, mivel a reggelimbe  jó ideje teszek egy kanál spirulinaport is - a színe nagyon felajzza a kollégáimat, imádnak viccelődni vele😆-, tudtam, hogy szép zöld sütiket fog eredményezni.

Spoiler: finom lett, de (valószínűleg) nem olyan, mint a macaron. Ami a céklát illeti, még tovább kell vele kísérleteznem, mert narancssárga lett a sütim. De legalább nem barna, mint korábban. 😂 (Egyébként egy másik tippet is kaptam a Facebookon a szép rózsaszínre: pillangó borsóvirág tea. Ezt még nem próbáltam, de mindenképp szeretném majd tesztelni, izgalmasnak tűnik.)

Akkor nézzük, mi kell a nem-macaron teasütibe!

Hozzávalók kb. 10 darabhoz

- 150 g nem zsírtalanított mandulaliszt

- 35 g eritrit

- csipetnyi vanília őrlemény

- kb. 50 ml víz

- 1-1 tk. spirulina-, céklapor + pár csepp citromlé (vagy 1 tk. céklalé, ha por nincs)

A krémhez

- 1 dl kókuszkrém

- 1 ek. kakaópor

- 1 ek. tápióka keményítő

- késhegynyi stevia

- 1 tk. fahéj

Elkészítése

A 3 különböző szín miatt osszuk 3 felé a tészta alapanyagait, és 3 tálban keverjük őket össze: az egyikhez a cékla + citromlé megy, a másikhoz semmilyen festékanyag, a harmadikhoz a spirulina. Keverjük össze a hozzávalókat, formázható tészta lesz belőle. Kis adagokat lecsípve illesszük és simítsuk a tésztát a macaronformákba! Süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig. Figyeljünk, hogy ne barnuljon meg, de már ne is legyen nyers!

A krém elkészítése

A kókuszkrém felében keverjük ki csomómentesre a tápióka keményítőt! A másik felével melegítsük össze alacsony lángon a többi hozzávalót, kevergessük közben! Amikor már egynemű a csokikrémünk, tegyük hozzá a keményítős részt, és kevergessük tovább, míg besűrűsödik!

A sütik összeállítása

Ha minden kihűlt, kenjük meg a korongpárok egyik felét a krémmel, majd ragasszuk hozzá a másik korongot!

Összesen kb. 70 g szénhidrát, 10 db esetén darabonként 7 g.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.