Ez a recept a tőlem megszokottnál kicsit hagyományosabb. A klasszikus kakaós csiga növényi alapú változatában búzalisztet használtam a tésztához, a krémhez pedig datolyaszirupot, vizet és kakaót. A csigákat baracklekvárral kentem le, hogy szép színük legyen.
Kislányom az iskolában annak ellenére, hogy csak ebédre van befizetve, rendszeresen kap reggelit. Ez a rejtély számomra teljesen érthetetlen. Viszont gyakran hallom kakaós csigát emlegetni, így eszembe jutott, hogy növényiesítem ezt a sütit.
Gluténmentesíteni első körben nem mertem, nehogy a tekeréskor szakadjon a tészta. Talán legközelebb merészebb leszek, és némi kölesliszt segítségével valami ruganyos GM tésztát is kipróbálok, csak a köles mellékíze tart vissza egyelőre.
Annak érdekében, hogy kicsit megkeljen a tészta, finomlisztet is használtam, de feldúsítottam teljes kiőrlésű tönköly liszttel, hogy ne csak kellemes, hanem érdemes is legyen fogyasztani a csigát.
Az eredmény jó lett, bár nem túl édes, így végül megszórtam egy kevés porerirtittel a csigákat, így már tökéletes lett az ízélmény.
- 70 g finomliszt
- 130 g t.k. tönkölyliszt
- 90 ml víz + 1 kocka élesztő morzsolva + 1 tk. cukor
- 30 g rizsszirup
Futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a hozzávalókat, és pihentessük konyharuhával letakart tálban a tésztát 1 órán át!
- 1 ek. datolyaszirup
- 2 ek. kakaó
- 30 ml víz
+ 2 ek. baracklekvár a csigák tetejére
Keverjük össze a hozzávalókat, (a lekvár nélkül) hogy sűrű, de kenhető krémet kapjunk!
Nyújtsuk ki sütőpapíron a tésztát! Kenjük el rajta a krémet! Tekerjük fel a tésztát! Vágjuk a tekercset szeletekre! A csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra, kenjük le a baracklekvárral! Süssük előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig!
11 db lett összesen. 1 darabban 89 kcal, 1 g zsír, 17 g szénhidrát, 4 g fehérje található.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.