Kakaós csiga


Kakaós csiga

Ez a recept a tőlem megszokottnál kicsit hagyományosabb. A klasszikus kakaós csiga növényi alapú változatában búzalisztet használtam a tésztához, a krémhez pedig datolyaszirupot, vizet és kakaót. A csigákat baracklekvárral kentem le, hogy szép színük legyen.

Csigatörténelem

Kislányom az iskolában annak ellenére, hogy csak ebédre van befizetve, rendszeresen kap reggelit. Ez a rejtély számomra teljesen érthetetlen. Viszont gyakran hallom kakaós csigát emlegetni, így eszembe jutott, hogy növényiesítem ezt a sütit.

Gluténmentesíteni első körben nem mertem, nehogy a tekeréskor szakadjon a tészta. Talán legközelebb merészebb leszek, és némi kölesliszt segítségével valami ruganyos GM tésztát is kipróbálok, csak a köles mellékíze tart vissza egyelőre.

Annak érdekében, hogy kicsit megkeljen a tészta, finomlisztet is használtam, de feldúsítottam teljes kiőrlésű tönköly liszttel, hogy ne csak kellemes, hanem érdemes is legyen fogyasztani a csigát.

Az eredmény jó lett, bár nem túl édes, így végül megszórtam egy kevés porerirtittel a csigákat, így már tökéletes lett az ízélmény.

Hozzávalók a tésztához

- 70 g finomliszt

- 130 g t.k. tönkölyliszt

- 90 ml víz + 1 kocka élesztő morzsolva + 1 tk. cukor

- 30 g rizsszirup

A tészta elkészítése

Futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a hozzávalókat, és pihentessük konyharuhával letakart tálban a tésztát 1 órán át!

A krém hozzávalói

- 1 ek. datolyaszirup

- 2 ek. kakaó

- 30 ml víz

+ 2 ek. baracklekvár a csigák tetejére

A krém elkészítése

Keverjük össze a hozzávalókat, (a lekvár nélkül) hogy sűrű, de kenhető krémet kapjunk!

Összeállítás

Nyújtsuk ki sütőpapíron a tésztát! Kenjük el rajta a krémet! Tekerjük fel a tésztát! Vágjuk a tekercset szeletekre! A csigákat helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra, kenjük le a baracklekvárral! Süssük előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig!

11 db lett összesen. 1 darabban 89 kcal, 1 g zsír, 17 g szénhidrát, 4 g fehérje található.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a blogon nem olvasható karácsonyi receptjeim egyik gyűjteményét!

.