Mindenmentes vegán vörös lencse-fasírt


Mindenmentes vegán vörös lencse-fasírt

A hüvelyesek számos előnyös tulajdonsággal bírnak, ami miatt a vegánok értrendjének alapját képezhetik. Egészségesek, viszonylag olcsók, könnyen beszerezhetők. Az állati fehérjét számonkérő ismerősök és ismeretlenek leszerelésére is tökéletesen alkalmasak, ha ilyen irányt venne egy ártatlannak induló beszélgetés. 

Igen sokféleképp elkészíthetők. Hallottunk már bab alapú édességről is, de most maradjunk a sós feltétek mellett. Ez a fasírt vörös lencséből készült (ami annyira azért nem olcsó), de ugyanígy elkészíthető barna színű, lényegesen olcsóbb lencséből is.

Gyakran készítek főzelékeket. Egyszerűen, gyorsan megvagyok velük, a család is szereti őket. Felmerült a mindenevő, ám itthon mentes, de minimum vegetáriánus koszton ,,tengődő" férjemben az igény a főzelék mellé valamilyen feltétre. A falafelt ismertük, szerettük, kimaxoltuk, jöhetett valami új! Az egyik vegán vendéglátóhelyen (nem mintha olyan sok lenne belőlük) találkoztunk egyszer vörös lencse-fasírttal. Eszünkbe jutott, hogy valami ilyesmi jó lenne idehaza is.

A kísérletezés eredménye pedig ez lett:

Hozzávalók:

- 100 g vörös lencse

- fél fej lila hagyma

- 15 g aszalt paradicsom felkockázva

- 100 g kukoricadara

- 1 útifű maghéj tojás (1 dl vízben elkevert 1 ek. útifű maghéj)

- só

- bors

- őrölt római kömény

- pirospaprika

- római kömény

- fokhagyma

Elkészítés:

Főzd puhára a lencsét 1,5-szeres mennyiségű (150 ml) vízben! Ki fog sárgulni, ez normális. A hagymát vágd apróra és dinszteld meg! Ha kicsit már kihűlt a lencse és a hagyma is, tedd aprítógépbe a többi hozzávalóval együtt! (A fűszerek mennyisége egyéni ízléstől függ, én a római köményt szoktam kicsit megborítani, nagyon szeretem. Lehet bele csípőset is tenni, de itt a családban azt csak én bírom.) Addig aprítsd, míg össze nem áll, de kicsit még darabos! Hagyd állni min. 15 percet, amíg a kukoricadara megdagad! Formázz belőle korongokat, golyókat, nonfiguratív elemeket stb.! Süsd ki: forró olajban (így szerintem finomabb, de sajnos nem olyan egészséges), vagy légkeveréses sütőben olívaolajjal megkenve, amíg megpirul!

Tálalhatod főzelékkel, salátával, rizzsel, burgonyával, kölessel, de önmagában is nagyon finom és laktató.

A teljes adag fasírt 143 g szénhidrátot tartalmaz. 9 db-ban sütöttem ki, így egy  darabban 16 g szénhidrát van.

Fogyasszátok egészséggel!👩‍🍳

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.