Vegán somlói torta


Vegán somlói torta

Vegán somlói?

A somlói galuska egy sokak által kedvelt édesség. Az alábbi receptemben ennek mindenmentes, vegán verzióját találod meg. Könnyen elkészíthető, csak pár ,,extrább" hozzávalót kell beszerezni, melyek azonban a mindenmentes konyha alapanyagai, így csak elsőre hatnak furcsán, a gyakorlott vegán sütikészítők biztosan jól ismerik őket. Ma már mindegyik hozzávaló könnyen beszerezhető a hipermarketekben is, nem kell hozzá bioboltba se menni. Az oldalamon található receptekben ezen összetevőkkel dolgozom.

De hogyan készítsem el?

A somlói mindig az egyik legkedvesebb sütim volt. 

Pár éve nyílt egy mindenmentes sütiket is kínáló kis kávézó a környékünkön. Ott mindenki kedvence volt a somlói torta. Előrendelést kellett leadni, ha az ember biztosra akart menni, hogy jut még neki egy szelet délután munkából hazafelé menet. 

Sajnos kiderült, hogy ez a torta csak paleo volt, nem mindenmentes. Akkoriban még csak a hús volt nálam tiltólistás (ebben persze az nem volt, nem a Jóbarátok Racheljének angol trüffeljéről lévén szó - mellesleg ennek is fent van a receptje a neten). Így aztán a kávézó igen gyors csődbe meneteléig (valószínűleg a Covid-járvány tett be neki) lelkesen paleo somlóiztam. Kicsit azért már akkor is zavart az állati hozzávaló, ha esetleg kiváltható. Ezért elkezdtem gondolkozni azon, hogyan tudnék valami hasonló édességet készíteni teljesen növényi alapanyagokból.  Kb. 1 éven belül a vegánnal párhuzamosan a mindenmentes igénye is felmerült nálam (plusz a kávézó sem volt már meg), így kísérletezésbe fogtam. Ennek eredményeképp született ez a recept.


2.0 verzió

Először mazsola nélkül készítettem el, aztán kóstoláskor döbbentem rá, hogy az bizony nagyon hiányzik belőle. Úgyhogy kiegészítettem a tészta receptjét egy marék mazsolával, és ez tényleg nagyon feldobta.

Csak egyféle, világos piskótát teszek bele, de lehetne még kakaós is benne, mint az eredetiben. De mivel tortaformában készítem el, ez kicsit macerásabb lenne. Megsütheted a piskóta fehér és kakaós változatát külön, és ahogy a nagykönyvben meg van írva, tálalhatod kehelyben a desszertet. Az egy kicsit időigényesebb, de autentikusabb. Ehhez csak egy evőkanál kakaó kell az itt olvasható piskótatésztához pluszban.

Nem pont olyan az íze, mint a hagyományos somlóinak, de ez kb. minden étel mentes verziójára igaz. Viszont nagyon finom, próbáld ki! Ételkritikus óvodás gyermekemnek is ízlik - ő a legtutibb tesztalany! 😊

Lássuk a receptet!

Piskóta:

50 g mandulaliszt

50 g darált dió

egyharmad csapott teáskanálnyi szódabikarbóna*

120 g párolt alma

10 g lenmagliszt

30 g kókuszzsír

egyharmad csapott teáskanálnyi steviapor*

15 g mazsola

pár csepp bor-/almaecet/citromlé

Összesen: 40 g szénhidrát.

*A stevia és a szódabikorbóna mennyiségével óvatosan kell bánni, mindkettőnek erős mellékíze van, az egész sütit elrontja, ha a kelleténél többet teszünk bele.

A piskóta elkészítése

Egy keverőtálban vegyítsd össze a száraz hozzávalókat a lenmagliszt kivételével! A lenmaglisztből készíts lenmag tojást, kb. 1 deci vízben keverd el! Add hozzá a száraz keverékhez! Párold meg a felkockázott almát tűzhelyen (vagy mikróban) kevés vízzel fedő alatt, majd turmixold le, és öntsd a többihez! Tedd bele a kókuszzsírt, majd a végén a pár csepp borecetet! Gyors, de óvatos mozdulatokkal keverd össze! Simítsd egy sütőpapírral bélelt tortaformába! Süsd 180 fokon kb. 15 percig, míg a teteje aranybarnává kezd válni!


A képen a mazsola nélküli verzió látható.

Így néz ki a piskótatészta nyersen a tortaformában.

Itt pedig már kisütve.

Vaníliakrém:

2 dl kókusztejszín

1 ek tápióka keményítő

csipetnyi vanília őrlemény 

20 g kókuszzsír

egyharmad csapott teáskanálnyi steviapor

csipetnyi kurkuma (vaníliásan sárgás színt ad)

Összesen: 25 g szénhidrát.

A krém elkészítése:

A kókusztejszínből kb. fél decit egy tálban keverj ki a tápióka keményítővel! A maradék tejszínt forrald fel, tedd bele a többi hozzávalót és a keményítős tejszínt! Kevergesd, míg besűrűsödik!

Kend a tortalapra!

Hagyd kihűlni!

A csokiöntet hozzávalói:

50 g 85%-os vegán étcsoki

200 g kókusztejszín

1 ek kakaópor

1 ek kókuszzsír

egyharmad csapott teáskanálnyi steviapor


Összesen: 26 g szénhidrát.


A csokiöntet elkészítése:

Egy kis lábosban melegítsd fel a tejszínt! Add hozzá a többi hozzávalót! Folyamatosan kevergesd, míg besűrűsödik!

Ha a vaníliakrémmel megkent tortalap kihűlt, oszlasd el a tetején a csokiöntetet!

Amikor a csokiöntet is kihűlt, kidíszítheted a tortád kókusztejszínnel. Én képtelen vagyok bármiből is habot verni, viszont rájöttem, hogy ha a kókusztejszínt 1-2 napig a hűtőben tartom felbontott dobozban, kellően szilárd lesz ahhoz, hogy kvázi tejszínhabként díszítéshez lehessen használni. A doboza szájára illesztek egy tejszínhabnyomó fejet, és körbenyomom a tortát.

Ha elkészültél, kb. 45 percre tedd be a tortát a mélyhűtőbe, és szeletelhető állagot kapsz!

A teljes torta 91 g szénhidrátot tartalmaz. 8 szeletre vágva szeletenként 12 g!😋

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.