Ez a mindenmentes csokis-gyümölcsös piskóta gyors segítség lehet a hétköznapokban, ha egy egyszerű, így sokak ízléséhez illeszkedő desszertet szeretnénk szervírozni. Csupán egy tej-, tojás-, glutén-, hozzáadott cukormentes tésztaalapot és egy csokipudingot kell hozzá elkészítenünk, a tetejét pedig díszíthetjük gyümölccsel, kókuszreszelékkel, puffasztott rizzsel vagy azzal, amit még a konyhaszekrényben találunk.
Úgy, hogy ismét megpróbáltam habot verni.🤣 Spoiler: nem sikerült.
Gondoltam, hogy egy csoki mousse tortát kellene készítenem. Merész ötlet, tekintve, hogy az életben nem tudtam még semmiből habot verni, beleértve a jó öreg tojást is. De elméletben nagyon jó menteshabkészítő vagyok. Úgyhogy megint megkíséreltem átültetni a gyakorlatba ezt a tudást. Így aztán a késes aprítóm habverő funkcióját kihasználva addig vertem a csicseriborsólevet, míg már egész reménykeltő állaga nem lett. Ekkor beletettem a habfixáló szerepét betölteni hivatott borkősavat, majd a kakaót, és nyomtam tovább a gépet. Nem tudom, melyik lépés volt a legelhibázottabb, a végeredmény viszont eléggé folyt.
Ekkor jött a mentő ötlet, főzök belőle egy csokipudingot. Jó, de a borkősavtól meg savanykás lett!🙃 Nem keseredtem el, adtam hozzá egy késhegynyi steviát, az tette a dolgát. A tápióka keményítő sem okozott csalódást. És a kész sütivel elismerő szavakat zsebeltem be. Ha tudta volna a család, hogy minek is indult ez a desszert...😂
Szóval ha esetleg valami félremegy, nem kell azonnal kétségbe esni. De a borkősavas cuccokat ne fémedényben főzzétek, kioldhat ezt-azt belőlük.
- 100 g mandulaliszt
- 30 g kókuszliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- egy közepes banán
- egy ek. útifű maghéj
- 30 g kókuszzsír
- pár csepp bor-/almaecet/citromlé
- 10 ml víz
Keverjük össze a szilárd hozzávalókat egy mély keverőtálban! Turmixoljuk össze a banánt a folyékony összetevőkkel! Adjuk hozzá a turmixot a szilárd összetevőkhöz! Keverjük össze, simítsuk a sütőformába! Süssük 15 percig 180 fokon!
Közben készítsük el a krémet!
- 250 ml csicseriborsólé (habverési szándék nélkül a növényi tej is tökéletes)
- 2 ek. kakaópor
- késhegynyi stevia
- késhegynyi borkősav (kellemes kölcsönhatása lesz a savanyú és az édes íznek)
- 1 ek. tápióka keményítő
Forraljuk össze a folyadék nagy részét (200 ml) a kakaóporral, steviával, borkősavval (nem fémedényben)! A keményítőt keverjük csomómentesre a maradék (50 ml) folyadékkal egy külön tálban hidegen! Adagoljuk hozzá a felforralt összetevőkhöz, kevergessük alacsony lángon, míg besűrűsödik!
Öntsük a kisült alapra! Tegyük hűtőbe pár órára! Díszítsük gyümölccsel, miegymással!😁
A buborékok a habkezdemény stádium emlékét őrzik.
A teljes adag szénhidráttartalma (csicserilével és a tetején található szőlővel, rizzsel és kókuszreszelékkel) 85 g. 8 szeletre vágva szeletenként 11 g.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Hamarosan értesítelek a legújabb tartalmakról.