Mentes rigójancsi


Mentes rigójancsi

A csokis piskóta és csokikrém alapú rigójancsi a híres cigányprímásról, Rigó Jánosról kapta a nevét, aki a millennium évében azzal került be a bulvárhírekbe, hogy egy párt alkotott az amerikai milliárdosnővel, a belga herceg feleségével, Clara Warddal. Ez a történet ihletett meg egy korabeli cukrászt, aki kreálmányát a zenészről nevezte el. A sütemény és a história az én fantáziámat is megmozgatta, megpróbáltam vegánosítani, ami egészen egyszerűen ment.

Így született

Hogy honnan jött most ez a mentes rigójancsi ötlet?

Onnan, hogy a hétvégén ellátogattunk családilag a kedvenc múzeumomba, ahol jelenleg egy, a rigójancsi történetét bemutató időszaki kiállítás is megtekinthető. Gyermekem megkívánta a sütit, én pedig a kiállításban olvasható receptet gondolatban már helyben átformáltam mentessé. 

Az volt a terv, hogy a szokásos kakaós piskótát egyszerűen megfejelem egy vegán, csokis tejszínhabbal. A csokibevonattól eltekintettem, és miután elkészültem, jöttem rá, hogy a tejszínhabot a 2 piskóta közé illett volna tennem, de így is szuper finom lett.

A megvalósításban némi nehézséget okozott, hogy égen-földön nem akartak nekem vegán tejszínhabot eladni. Nagyon bosszús voltam, hogy mindenhol csak a növényi alapúként hirdetett, de tejfehérjét bőven tartalmazó verziókat kínálgatták. Végül az 5. áruházban kaptam mentes habtejszínt, és a felverése meglepően könnyen ment, hiába rettegek a művelettől.

Hozzávalók a tésztához (4 szelethez)

- 200 g nem zsírtalanított mandulaliszt

- 60 g rizsliszt

- késhegynyi szódabikarbóna

- késhegynyi stevia

- 120 g alma felkockázva, kb. fél deci vízben megpárolva és pürésítve (+ víz, ha szükséges)

- 10 g útifű maghéj

- 30 g kakaópor

- 1,5 ek. baracklekvár


A tészta elkészítése

A száraz hozzávalók elegyítése után add hozzá az almapürét! Simítsd a tésztát egy kicsi (15x10 cm) négyszögletes formába.

180 fokon süsd 20 percig! Hagyd kihűlni!

Ezután vágd ketté a tésztát, és ragaszd össze 1 ek. baracklekvár segítségével a 2 felét! (Utóbb erről derült ki, hogy az alsó tésztára kellett volna a lekvár, rá a csokis tejszínhab, erre a felső piskóta. Majd legközelebb...)

Vágd fel 4 négyszögletes szeletre a tésztát!

A csokis tejszínhab hozzávalói

-100 g vegán habtejszín 

- 70 g vegán étcsoki

A csokis tejszínhab elkészítése

A habtejszínt hűtsd be 12 órára!

Reszeld le az étcsokit! Ebből tegyél félre 2 evőkanálnyit!

Verd habbá a tejszínt a beleszórt reszelt csoki társaságában! Nekem ez 3x20 másodperc alatt sikerült az aprítógépem habverőjével. 

Kend meg a 4 szeletet a csokis tejszínhabbal, majd szórd meg a tetejét a félretett csokireszelékkel! 

1 szelet tápanyagtartalma: 43 g zsír, 38 g szénhidrát, 16 g fehérje, 594 kcal.

Jó, ez most nem lett annyira fogyókúrás vagy egészséges, de olykor belefér egy ilyen.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.