A klasszikus karácsonyi sütemény egyszerűsített verziója tészta nélkül. A diós-lekváros töltelékből készített golyókat olvasztott csokoládéba mártjuk. Hozzáadott cukor nélkül készülő glutén-, tej-, tojás-, szójamentes, egészséges desszertet kapunk.
A karácsonyi készülődés kellős közepén valami egyszerű, mégis karácsonyi ízű desszertre vágytam, így született meg ez a gyors megoldás: a zserbógolyó.
Ugyanaz, mint a zserbó, csak nem kell tésztát gyúrni, nyújtani, sütni. Az íze viszont ugyanolyan fantasztikus.
A nagy népszerűségnek örvendő étcsokis gesztenyegolyó receptemnél merült fel a kérdés Facebookon egy kommentben, hogy miként lehetne a csokibevonatot ellenállóbbá tenni, hogy hűtés nélkül se olvadjon meg a csoki, ha hozzáérünk a golyóhoz.
Némi guglizás után kiderült, hogy a megoldás a temperálás, amely nem is annyira bonyolult folyamat, mint elsőre tűnik. Itt olvashattok róla. Én is nekifogtam, és valóban kenődésálló csokibevonatot sikerült létrehoznom. Próbáljátok ki ti is, nem nagy ördöngösség!
- 200 g darált dió
- 2 ek. poreritrit
- 80 g xilites baracklekvár
- 80 g vegán étcsokoládé (85%-os)
Keverjük össze az első 3 hozzávalót! Formázzunk az így kapott masszából 13 golyót!
A fenti linken leírt módon temperáltam az étcsokit. Először apró kockákra vágtam, majd a 2/3-át lassú tűzön felmelegítettem (én nem szoktam a gőzzel vacakolni, folyamatos kevergetés mellett követlenül a tűzön is szuperül lehet csokit olvasztani). Figyeltem (maghőmérővel), hogy ne melegedjen 45 fok fölé. Majd hozzáadtam a maradék csokit, és a tűzről lehúzva kevergettem, míg az is megolvadt.
Ezután beleforgattam a golyókat, amiket sütőpapírral bélelt tányérra helyeztem. A csoki megszilárdulása szobahőmérsékleten történt. Nem kenődik, be is lehet csomagolni karácsonyi bonbonnak.
Csak nehogy úgy járjunk, mint Monica a Jóbarátokban... 😆
1 golyó szénhidráttartalma 7 g.
Feliratkozás a hírlevélre:
Köszönöm, hogy feliratkoztál!
Ellenőrizd a postafiókodat az első levél megnyitásához, amelyben egy ajándék receptkártya-gyűjteményt is találsz!