Gesztenyetorta


Gesztenyetorta

Ez a gesztenyés torta nagyon könnyen elkészíthető, eszméletlenül finom, és még jól is néz ki. Az alja egy mentes, kakaós piskóta, a közepén van a gesztenyekrém, a tetejére egyszerű kókuszkrém simul. A gesztenye A-, B-, C-, E-vitaminokban gazdag, található benne kálium, vas, cink, réz, mangán, kalcium, magas a rosttartalma, viszont kevés zsír van benne, tehát szuper egészséges. És milyen finom! Ennek a tortának is rendkívül harmonikus ízt ad.

 Őszi desszert

Itt van az ősz... És a férjem máris megunta a sütőtököt. 🤣 Azt mondta, az ideig adagját ő már megette. Jó volt, finom volt, de nem kér többet. Néhány tökös desszert (pohárkrém , kakaós, sütőtökös muffin, sütőtökös pite) volt pedig csak a repertoáron, és van még egy bontatlan tököm, úgyhogy valami még lesz. 😃

Mindenesetre az embert valamivel meg kell etetnem, és a sütőtök mellett mi nagyon évszakhoz illő még? A gesztenye! És azt még szereti is a szegény férj. 

Olykor be szoktam térni sima cukrászdákba, hogy netán van-e vegán tortaszeletük. És egyre gyakoribb, hogy egyfélét azért tartanak mindenhol. Bár előfordult olyan is, hogy a kedves eladó kikérte magának, hogy náluk olyan aztán nincs és nem is lesz! Rendkívül nagy üzletember lehet. A legutóbb egy rendes helyre akadtam, ahol volt egy vegán, gesztenyés torta. Ez adta az ötletet: lehetne itthon egy szuper finom, de a cukrászatinál fényévekkel egészségesebb gesztenyetortát készítenem. Gyorsan kitaláltam, miből és hogyan, és valami fantasztikus lett az eredmény! 😋

Hozzávalók a tésztához

-100 g mandulaőrlemény

- 30 g rizsliszt

- késhegynyi szódabikarbóna

- késhegynyi stevia

- 120 g alma felkockázva, kb. fél deci vízben megpárolva és pürésítve

- 10 g útifű maghéj

- 30 g kakaópor

A tészta elkészítése

A száraz hozzávalók elegyítése után add hozzá az almapürét! A masszát simítsd tortaformába, és süsd 180 fokon 15-20 percig!

Hagyd kihűlni!

Hozzávalók a gesztenyekrémhez

- 200 g natúr (cukor és aroma nélküli) gesztenyemassza

- késhegynyi stevia

- narancsfűszercseppek

- 100 g kókuszkrém

A gesztenyekrém elkészítése

Turmixgéppel dolgozd össze a hozzávalókat, majd a 3/4-ét simítsd a kihűlt tésztára! A maradékot használd a végén díszítéshez!

Hozzávalók a kókuszkrémhez

- 300 g kókuszkrém

- 1 tk. agar agar

A kókuszkrém elkészítése

Forrald fel a kókuszkrémet, tedd bele az agar agart, kevergesd, míg elkezd sűrűsödni! Öntsd a torta tetejére! Tedd hűtőbe min. 1 órára! Ha megdermedt, a maradék gesztenyekrémmel habkinyomó segítségével díszítheted a torta tetejét. Ezután érdemes még egy éjszakára hűtőbe tenni megszegés előtt.

A 8 szeletes torta teljes tápanyagtartalma: 1949 kcal, 137 g zsír, 121 g szénhidrát, 46 g fehérje. Egy szeletben tehát 242 kcal, 17 g zsír, 15 g szénhidrát, 6 g fehérje van.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.