Aszalt gyümölcsös pite


Aszalt gyümölcsös pite

Ez a cukor-, glutén-, tej-, tojásmentes, vegán, aszalt gyümölcsös pite karácsonyi fűszerezésének köszönhetően az ünnepek gyorsan elkészíthető, egészséges süteménye lehet. Jól nyújtható tésztája rizs-, köles- és mandulalisztből áll, hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. Könnyű vele dolgozni, nagyon finom az eredmény.

Hozzávalók a töltelékhez

- 200 g reszelt alma

- 200 g aszalt gyümölcs vegyesen

- 100 g durvára vágott dióféle

- 1/2 citrom leve

- narancs fűszercseppek

- 1-1 tk. őrölt fahéj, gyömbér, szegfűbors

- 50 g xilit/eritrit

A töltelék elkészítése

A hozzávalókat keverjük össze! Sütőpapírral bélelt tepsiben 160 fokon, légkeveréssel, alufóliával letakarva süssük 35 percig!

Hozzávalók a tésztához

- 200 g nem zsírtalanított mandulaliszt

- 70 g kölesliszt

- 130 g rizsliszt

- 185 ml víz

- 50 g xilit

A tészta elkészítése

Gyúrjuk össze a hozzávalókat, pihentessük 15-20 percig a tésztát! Majd osszuk két részre egyharmad-kétharmad arányban! A kisebbik gombócot nyújtsuk ki, vágjunk ki belőle egy csillagot/karácsonyfát stb. sablon segítségével! Én egyszerűen rajzoltam egy csillagot egy kartonra, körbevágtam, és azt használtam a tésztacsillag kivágásához.

Vegyünk elő egy piteformát! 

A csillagból leeső részeket gyúrjuk hozzá a nagyobbik gombóchoz! Ezt a gombócot nyújtsuk ki kör alakúra! A tészta lógjon kicsit túl a piteforma peremén! 

Töltsük meg az összesütött aszalt gyümölcsös töltelékkel!

Hajtsuk vissza a tészta peremét! Tegyük a pite tetejére a csillagot!

A dolgunkat megkönnyíti, ha a tésztanyújtást, csillagvágást sütőpapíron végezzük. A sütőpapírral könnyen mozgathatjuk a tésztánkat.

Süssük 180 fokon 35-40 percig, míg megpirul a tészta!

A teljes pite 432 g szénhidrátot tartalmaz (az aszalt gyümölcsök miatt, de ezek jó szénhidrátok🤗), 12 karcsúbb szeletre vágva 36 g/szelet.🎄

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.