Ez a cukor-, glutén-, tej-, tojásmentes, vegán, aszalt gyümölcsös pite karácsonyi fűszerezésének köszönhetően az ünnepek gyorsan elkészíthető, egészséges süteménye lehet. Jól nyújtható tésztája rizs-, köles- és mandulalisztből áll, hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. Könnyű vele dolgozni, nagyon finom az eredmény.
- 200 g reszelt alma
- 200 g aszalt gyümölcs vegyesen
- 100 g durvára vágott dióféle
- 1/2 citrom leve
- narancs fűszercseppek
- 1-1 tk. őrölt fahéj, gyömbér, szegfűbors
- 50 g xilit/eritrit
A hozzávalókat keverjük össze! Sütőpapírral bélelt tepsiben 160 fokon, légkeveréssel, alufóliával letakarva süssük 35 percig!
- 200 g nem zsírtalanított mandulaliszt
- 70 g kölesliszt
- 130 g rizsliszt
- 185 ml víz
- 50 g xilit
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, pihentessük 15-20 percig a tésztát! Majd osszuk két részre egyharmad-kétharmad arányban! A kisebbik gombócot nyújtsuk ki, vágjunk ki belőle egy csillagot/karácsonyfát stb. sablon segítségével! Én egyszerűen rajzoltam egy csillagot egy kartonra, körbevágtam, és azt használtam a tésztacsillag kivágásához.
Vegyünk elő egy piteformát!
A csillagból leeső részeket gyúrjuk hozzá a nagyobbik gombóchoz! Ezt a gombócot nyújtsuk ki kör alakúra! A tészta lógjon kicsit túl a piteforma peremén!
Töltsük meg az összesütött aszalt gyümölcsös töltelékkel!
Hajtsuk vissza a tészta peremét! Tegyük a pite tetejére a csillagot!
A dolgunkat megkönnyíti, ha a tésztanyújtást, csillagvágást sütőpapíron végezzük. A sütőpapírral könnyen mozgathatjuk a tésztánkat.
Süssük 180 fokon 35-40 percig, míg megpirul a tészta!
A teljes pite 432 g szénhidrátot tartalmaz (az aszalt gyümölcsök miatt, de ezek jó szénhidrátok🤗), 12 karcsúbb szeletre vágva 36 g/szelet.🎄
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan új tartalmakkal jelentkezem.