Én még soha nem hallottam a Battenberg-süteményről egészen 2 héttel ezelőttig, amikor a neten szembejött velem a hagyományos verzió képe. Igaz, hogy rózsaszín volt, ami nálam barna, de rögtön arra gondoltam, hogy ezt muszáj mentesítenem és elkészítenem. Így is lett. A rózsaszín okozott némi fejtörést. Szuper céklaporom van itthon, de az eddig mindig barnává változott, ha nagyobb mennyiségben próbáltam felhasználni. Ha meg úgyis barna lesz, eleve inkább kakaót használok ehhez a Battenberghez. Az legalább biztos nem lesz céklaízű. 🤣
Azért a rózsaszín leányálmot még nem engedtem el egészen. Hátha egyszer kitalálok valamit. Ételfesték, persze, szóba se jöhet.
A Battenberg-sütemény jellegzetes pepita kockáival nagyon jól mutat a tányéron. Amilyen izgalmas a megjelenése, olyan egyszerű az elkészítése. Igényel némi időt - én a piskótát gyorsan megsütöttem egyik délután, a marcipánt és a süti összeállítását másnapra ütemeztem - , de egyáltalán nem bonyolult a művelet. Ebben a receptben a piskótát mandula- és rizslisztből sütjük, a külső réteg is házi marcipánból van (amit a hószíveknél készítettem először) . A piskótákat xilites házi baracklekvár fogja össze. Az ízhatás tökéletes.
- 100 g nem zsírtalanított mandulaliszt
- 30 g rizsliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- késhegynyi stevia
- 120 g alma felkockázva, kb. fél deci vízben megpárolva és pürésítve
- 10 g útifű maghéj
- ugyanazok, mint a világoshoz + 30 g kakaópor
A kétféle piskótát külön tálban készítsd el! A száraz hozzávalók elegyítése után add hozzá az almapürét! Vegyél elő egy téglalap alapú sütőformát! Tegyél bele alufóliát, amivel középen válaszfalat képezel (ld. a képen)! A forma egyik oldalában egyenletesen (ez nekem nem teljesen sikerült) simítsd el a világos tésztát, a másik felében a kakaósat!
Előmelegített sütőben süsd 180 fokon 15 percig!
Ha kihűlt (én megvártam a másnapot, de csak időhiány miatt), vágd a kétféle tésztát 2-2, lehetőleg egyforma hasábra!
- 400 g nem zsírtalanított mandulaliszt
- 115 ml kókuszkrém
- késhegynyi stevia
+ Az összeállításhoz kb. 100 g xilites bracklekvár.
Gyúrd össze a hozzávalókat! Oszd ketté a marcipánmasszát! Az egyik golyó kicsit nagyobb legyen, mint a másik! A kisebb golyóból nyújtott téglalapot helyezd a tálalásra szánt tányérra (sütőpapír segítségével könnyebb), majd kend meg lekvárral, és tedd rá a 4 piskótahasábot pepita színösszeállításban! A 4 hasáb minden oldalát kend meg kevés lekvárral, hogy összetapadjanak! Ha ez kész, a nagyobb golyó marcipánt is nyújtsd ki téglalappá, és borítsd a süti tetejére, majd egyengesd el, tapaszd össze a széleit az alsó marcipánlappal!
Néhány órát töltsön el a hűtőben szeletelés előtt!
A teljes sütemény szénhidráttartalma 130 g. Kb. 12 szelet jön ki belőle.
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.