Vegán szilvás gombóc


Vegán szilvás gombóc

A hagyományos magyar konyha jellegzetes édes tésztaétele növényi alapanyagokból. Pofonegyszerű, a tojást kihagyjuk, a zsír helyett kókuszzsírt használunk, zsemlemorzsa helyett megbolondítjuk pirított mandulával, a többi marad a régiben. Ha klasszikus ízekre vágysz, próbáld ki te is!

GLUTÉNMENTES verzióban is működik, a búzaliszt helyett 50 g hajdinalisztet és 100 g rizslisztet teszek bele. Kicsit törékenyebb a tészta, de a krumpli összetartja, nincs gond.🙂

Hozzávalók

- 1/2 kg burgonya

- 20 g kókuszzsír

- 150 g búzaliszt VAGY 50 g hajdinaliszt+100 g rizsliszt

- 1 dl víz

- késhegynyi stevia

- 10 szem szilva felezve

- 1-2 tk fahéj

- kb. 40 g darált mandula

Elkészítés

A felezett szilvát szórjuk meg fahéjjal! Felkockázva főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni a krumplit! Törjük össze, adjuk hozzá a többi hozzávalót a mandula kivételével! Gyúrjuk tésztává! Nyújtsuk ki (ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet), vágjunk 20 részre (téglalap/négyzet/háromszög formában is lehet)! Tegyünk egy fél szilvát egy tésztarész közepére, és formázzunk belőle gombócot, hogy a szilva ne lógjon ki sehol a tésztából!

Forraljunk egy nagyobb lábosban vizet! Tegyük bele a gombócokat, amikor feljönnek a forrásban lévő víz felszínére, 2-3 percig még hagyjuk őket főni, hogy a szilva is átfőjön! Vegyük ki őket a vízből! 

Pirítsuk meg egy serpenyőben a darált mandulát, majd forgassuk bele a gombócokat!

Kínálhatjuk lekvárral is.

Egy gombócban 12 g szénhidrát van (lekvár nélkül).

Ha marad még szilvánk, készítsünk belőle szilvás sült tejberizst vagy szilvás pitét!😋

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a vegán opciót is kínáló vendéglátóhelyekről írt összefoglalómat!

.