A hagyományos magyar konyha jellegzetes édes tésztaétele növényi alapanyagokból. Pofonegyszerű, a tojást kihagyjuk, a zsír helyett kókuszzsírt használunk, zsemlemorzsa helyett megbolondítjuk pirított mandulával, a többi marad a régiben. Ha klasszikus ízekre vágysz, próbáld ki te is!
GLUTÉNMENTES verzióban is működik, a búzaliszt helyett 50 g hajdinalisztet és 100 g rizslisztet teszek bele. Kicsit törékenyebb a tészta, de a krumpli összetartja, nincs gond.🙂
- 1/2 kg burgonya
- 20 g kókuszzsír
- 150 g búzaliszt VAGY 50 g hajdinaliszt+100 g rizsliszt
- 1 dl víz
- késhegynyi stevia
- 10 szem szilva felezve
- 1-2 tk fahéj
- kb. 40 g darált mandula
A felezett szilvát szórjuk meg fahéjjal! Felkockázva főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni a krumplit! Törjük össze, adjuk hozzá a többi hozzávalót a mandula kivételével! Gyúrjuk tésztává! Nyújtsuk ki (ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet), vágjunk 20 részre (téglalap/négyzet/háromszög formában is lehet)! Tegyünk egy fél szilvát egy tésztarész közepére, és formázzunk belőle gombócot, hogy a szilva ne lógjon ki sehol a tésztából!
Forraljunk egy nagyobb lábosban vizet! Tegyük bele a gombócokat, amikor feljönnek a forrásban lévő víz felszínére, 2-3 percig még hagyjuk őket főni, hogy a szilva is átfőjön! Vegyük ki őket a vízből!
Pirítsuk meg egy serpenyőben a darált mandulát, majd forgassuk bele a gombócokat!
Kínálhatjuk lekvárral is.
Egy gombócban 12 g szénhidrát van (lekvár nélkül).
Ha marad még szilvánk, készítsünk belőle szilvás sült tejberizst vagy szilvás pitét!😋
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.