Vegán ,,sajtos" roló


Vegán ,,sajtos

Csalónapra...

Ez a recept egy kicsit kilóg a sorból. Nem nevezném egészségesnek, bár ez a fogalom tapasztalataim szerint elég relatív. De az tuti, hogy ez a ,,sajtos" roló nagyon finom! 😀

Vegánként egyetlen állati eredetű ételt hiányolok erősen, a sajtot. Különösen nagy kedvencem volt mindig a sajtos roló. Hát sajnos ez a finomság vegán szemmel sok sebből vérzik. De rám tört a nosztalgia, és kitaláltam egy kompromisszumos megoldást: a vegán, de nem mindenmentes ,,sajtos" rolót. Egyszer-egyszer lehet vele bűnözni. Nézzük, hogyan készül!

Szükségünk lesz hozzá egy adag leveles tésztára. Szerencsére ilyet készen kaphatunk a boltokban már vegán verzióban is. Oké, most az egyszer nem muszáj elolvasni az összetevőket... Szóval én a Tante Fanny-féle vegán leveles tésztát használom. Zöldséges réteshez is nagyon jó.

Ezenkívül be kell szereznünk egy készlet habroló formát. Konyhafelszerelés boltban, webshopban, esetleg mindenes kínai boltban juthatunk hozzá, nem is drága.

Az elkészítése nagyon egyszerű, lássuk a konkrétumokat!

Hozzávalók a rolóhoz:

- 1 csomag Tante Fanny friss leveles tészta

- csipetnyi kurkuma egy evőkanál olajban elkeverve a kenéshez (tojás helyett)

Elkészítés:

Vágjuk kb. 2 cm széles csíkokra a tésztát! Kissé ferdén tekerjük fel a csíkokat a formákra! Kenjük meg a ,,tojással"! Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe légkeveréssel kb. 10 percre (amíg megpirul a tészta)!

Ha kihűlt, húzzuk le a formáról! Ez gond nélkül szokott sikerülni. Ha mégis beragad, kicsit mozgassuk meg a tésztát a formán, esetleg egy késsel segítsünk rá!

8 darab lett, összesen 92 g szénhidrát van a tésztában.

Hozzávalók a krémhez:

- 500 g vegán ,,mascarpone"

-só

- bors

- 1 ek. sörélesztő pehely

Elkészítés:

Tegyük a hozzávalókat keverőtálba, és habverővel dolgozzuk össze!

Teljes szénhidráttartalom: 36 g.

Az izgalmas rész

Most jön a kézügyességet igénylő rész: bele kell tölteni a rolóba a ,,sajtkrémet". Na nem olyan nehéz, csak megfelelő eszköz kell(ene) hozzá. Habzsákkal szoktam próbálkozni, általában kevés sikerrel, úgyhogy gyakran hosszú nyelű (hivatalosan ital-, joghurt-, fagylaltos) kanálhoz folyamodom segítségért. Ha kész, a végét vegán reszelt ,,sajtba" mártom.

8 darab készült, egyenként 16 g szénhidrát. Ahhoz képest egész kevés, hogy milyen laktató. Jó étvágyat hozzá!🧀

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.