Datolyás álom


Datolyás álom

A datolya szuper gyümölcs, teljesen kiváltja a sütiben a hozzáadott édesítőt, és nagyon hasznos élettani hatásai vannak. Kitűnő rostforrás, kevés benne a zsír, még a látást is támogatja A-vitamin tartalmával. A tojás összetartó funkcióját is betölti a sütikben. És isteni finom!

Friss, aszalt, paszta?

Ehhez a recepthez bármelyik használható.

Nemrég kaptam ajándékba egy doboz friss datolyát. Paradoxonnak érzem ezt. Iránban leszedték hónapokkal ezelőtt, egy papírdobozban szállították, tárolták, eladták, a szavatossága nem jár le még 1 évig, de friss. Felvilágosított egy kolléganőm, aki már evett valahol a Közel-Keleten tényleg frisset, hogy hát az más ám, de erre a dobozosra is ráfoghatjuk, hogy friss, mert nem aszalt.🤣 Oké, végül is: finom.

Aszaltat is tartok itthon, müzliszeletbe, sütibe kiváló. Arra kell figyelni, hogy fényezőanyag ne legyen rajta. Az íze is sokkal finomabb ennek a verziónak.

A datolyapaszta is egy nagyszerű megoldás, de általában azt is áztatni kell, mivel az is aszaltból készül. Márkától függ. Egyszer sikerült szereznem olyat, ami nem volt téglakeménységű, csak -alakú. De legtöbbször olyanok, mint a beton. Ilyenkor egy csíkot levágok a legerősebb késemmel, azt még felkockázom, és úgy áztatom be pár órára. Utána már viszi a turmixgépem.

De mi kell még ehhez a sütihez?

Hozzávalók a tésztához

- 250 g magozott friss/aszalt datolya(/paszta)

- 1 ek. útifű maghéj (enélkül is egyben marad, de én azért tettem bele, minél több legyen a rost)

- 230 ml növényi tej

- 200 g rizsliszt

- késhegynyi szódabikarbóna

- pár csepp bor-/almaecet

- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

A tészta elkészítése

A datolyát turmixold össze a növényi tejjel és a borecettel! Add hozzá a száraz hozzávalók keverékéhez! Dolgozd össze! Simítsd sütőformába, süsd előmelegített sütőben 160 fokon légkeveréssel kb. 40 percig (tűpróbáig)!

Hozzávalók a krémhez

- 200 g jól behűtött konzerves kókuszkrém

-pár csepp narancs fűszercsepp (más fűszerrel is kiváltható persze)

- A krém tetejére datolyaszirup.

A krém elkészítése, a torta összeállítása

Egyszerűen keverd össze a kókuszkrémet a fűszercseppekkel! Simítsd a kihűlt torta tetejére a krémet! Csorgass rá datolyaszirupot! Pár órát pihentesd a hűtőben! Hihetetlenül selymes, finom sütit kapsz. 😋

2 nappal később így néz ki: beivódott a datolyaszirup a krémbe. Nekem így még jobban tetszik.

Szénhidráttartalma kb. 360 g. 8 szeletre vágva szeletenként 45 g. 

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a vegán opciót is kínáló vendéglátóhelyekről írt összefoglalómat!


.