Narancsos, vegán ,,sajttorta"


Narancsos, vegán ,,sajttorta

Sajtmentes sajttorta? 🧀

Igen, ez is lehetséges.

A következőkben egy mindenmentes, vegán ,,sajttorta" receptjét osztom meg veletek. Imádom a sajtot. A sajttortát. Mivel a ,,normális" sajttortának sincs sajt íze, kreatívan vegánosíthatjuk. Óriási szerencsénk van, többféle vegán ,,mascarpone" közül is válogathatunk.

Mindig online végezzük a heti nagy bevásárlást, időt és pénzt spórolunk így. Összekészíti helyettünk más a kosarat, menet közben látjuk a várható végösszeget, kisebb eséllyel pottyan be olyasmi a kosárba, amire nincs igazán szükségünk. Aztán a megadott időpontban elmegyünk érte az áruházba, és átvesszük.

Na pár hete valami miatt mégis beszabadultam egy hipermarketbe. Aprócska vegán paradicsomra leltem egy hűtős sarokban. Itt láttam először vegán ,,mascarponét". Vettem is 2 dobozzal, és elkészítettem a ,,sajtos" rolómat.

Azután áfonyás ,,sajttorta" született. 

Majd kiderült, hogy a szokásos nagyáruházunkban is lehet ilyesmit kapni, csak más a márkája. Így aztán ismét vettem, és ebből született meg ez a recept.

Már csak egy hozzáillő alapot kellett kitalálnom. Az eredménnyel igen elégedett volt az egész család.

Roppanós alap

Valami aszalt gyümölcsös, gabonás alapra gondoltam, hogy ne kelljen annyit sütögetni. 😅 

Mindig van itthon zabpehely (a reggelihez, muffinokhoz stb.), aszalt szilva, mazsola, datolya, olajos magvak.

Így aztán ez lett belőle:

Hozzávalók az alaphoz: 

- 100 g olajos mag (most 30 g pirított, sótlan mandula + 70 g pörköletlen, sótlan kesu)

- 150 g aszalt gyümölcs ( most 100 g fényezetlen datolya + 50 g mazsola)

- 20 g chia mag

- 30 g zabpehely

- 50 g rizsszirup 20 ml vízzel hígítva 

Elkészítése:

Minden megy az aprítógépbe, pár nyomás után egy ragacsos masszát kapunk.

Ezt az alapot egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.

A krém elkészítése

Az aprítógépemhez van egy habverő rész is. De hagyományos 2 karos habverővel és nyilván kézivel is meg lehet csinálni. (Habverésben nem vagyok jó, tudjuk. De nem is kell habbá verni, csak elegyíteni az összetevőket.)

Hozzávalók

- 250 g növényi ,,mascarpone"

- 2 csepp narancs fűszercsepp

- csipetnyi citromhéj

Mindezt tehát dolgozzuk össze néhány mozdulattal!

Simítsuk el a krémet az alapon!

Szórjuk meg kevéske 85%-os, vegán étcsoki reszelékkel!

Nehéz nem azonnal rávetni magunkat, de jobb, ha pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjen kicsit.

Aztán kicsomagolhatjuk, felszelhetjük, megkóstolhatjuk.

A teljes torta szénhidráttartalma 235 g. 8 szeletre vágva szeletenként 29 g.  

Oké, ez nem kevés, de:

Az ízélmény minden várakozásomat felülmúlta! A chia magtól roppanós lett a ,,tészta", a narancstól kellemesen fűszeres a krém. Az aszalt gyümölcsök és a rizsszirup miatt jóval édesebb az általam készített egyéb édességeknél, még a répacukorevőknek is elég édes. Mindenképpen készítsétek el, talán eleve dupla adagban, mert hamar eltűnik!🍥

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba az egy hétre összeállított növényi mintaétrendemet!

.