Mustáros, ,,parmezános", gombás rizs


Mustáros, ,,parmezános

Barna rizs

Könnyű, laktató vegán egytálétel ez a pikáns ízesítésű mustáros, ,,parmezános", gombás rizs. Kiváló fehérjeforrás, a barna rizsnek köszönhetően rostban gazdag. A barna rizs főzésétől nem kell tartani, nekem sokkal könnyebben megy, mint a fehér rizs pergőre főzése. Jóval egészségesebb is, a héjában van a vitamin. Ha rizsről van szó, mindig barnát készítek. 1,5-szeres mennyiségű vízben alacsony lángon főzöm, amíg fel nem veszi az összes vizet. Időnként ránézek, mert oda tud kapni, ha lankad a figyelem.

Sütőben sült gombás rizs

Mindenevő férjem egyik kedvenc mindenmentes kajája a sütőben sült gombás rizs. Sokáig paradicsomszósszal készítettem, nem mustáros mártással. De egyik alkalommal nem volt itthon paradicsomszósz. 😱 Ellenben találtam egy üveg vegán pestót a szekrényben. Ilyet azóta se sikerült vennem. A nőveremtől kaptam karácsonyra, véletlenül vett vegánt nekem, de szerencsésen sült el. 🤣 Így lett pestós gomba, ami szintén elnyerte a férjem tetszését.

Ezzel viszont ellőttem az egyetlen üveg pestómat, és amikor legközelebb megint kifogytam a paradicsomszószból, ismét agyalnom kellett kicsit, hogy mi legyen a mártással. 

A férjem nagyon imádja a mustárt, én is szeretem. Az mindig van itthon. Úgyhogy ehhez folyamodtam. Már a sütőben isteni illatokat árasztott a mustáros, gombás rizs, és az ízével is elégedettek voltunk.

Íme tehát a recept!

Hozzávalók: 

- 100 g barna rizs

- 400 g (barna) csiperke

- fél fej (lila) hagyma

- 2 dl zabtejszín

- 20 g mustár

- 2 ek. sörélesztő pehely (ettől ,,parmezános")

- fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük fel főni 1,5-szeres vízben a barna rizst! Egy másik lábasban pirítsuk meg egy kevés olívaolajon a hagymát! Dobjuk rá a felszeletelt gombát, fűszerezzük és főzzük meg! A levét is főzzük el a végén!

Készítsük el a mártást:

A zabtejszínt keverjük össze a mustárral, a sörélesztővel és fűszerekkel!

Keverjük össze a mártást a rizzsel, majd a gombát is tegyük bele!

Simítsuk hőálló tálba, és süssük alul-felül sütéssel 180 fokon kb. 35 percig, míg a teteje szépen megpirul!

Jól néz ki, és az illata is mennyei! Szénhidráttartalma 115 g, 4 adagra osztva tányéronként 29 g. Próbáljátok ki, nagyon finom! 🥘

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!


.