Mindenmentes barackos-almás krémdesszert


Mindenmentes barackos-almás krémdesszert

Sárgabarackos csodák

A sárgabarack nemcsak finom, hanem egészséges is.  Található benne A-, E- és C-vitamin, valamint mangán, magnézium, réz, a kalóriatartalma pedig alacsony. Rostban gazdag, ezáltal segíti az emésztést, jót tesz a szemnek, a bőrnek (vitamintartalma miatt). 

És mi mindenre felhasználható a nyár eme kedvelt gyümölcse! Nyersen önmagában, gyümölcssalátában, levesben, lekvárként... mindenhogy szuper! Kellemesen édeskés-fanyarkás íze felfrissít. A nagy nyári melegben pont erre vágyik az ember. Ezért dobtam össze ezt a pohárkrémet, melynek az alapját csak 15 percig kell sütni, így nem sokáig fűti tovább a lakást a sütő, míg elkészül.

Könnyű nyári desszert?

Nem mondhatnám, hogy azért esett a választásom a kajszibarackra, amikor azon gondolkoztam, milyen könnyű nyári, gyümölcsös desszertet készítsek, mert annyi barack volt itthon, hogy nem tudtunk vele mit kezdeni. Elég hajmeresztő ára van a sárgabaracknak is manapság, úgyhogy azt a pár szemet, amit sikerült vennem (a hipermarketekben főleg külföldi barackkal találkoztam, és a hazait preferálom ebben a témában), kb. azonnal megettük. Viszont a férjem édesanyja évek óta rutinos diabetikus baracklekvár főző, aki időben felkutatja a piacokon a legjobb ár-érték arányú sárgabarackot, felvásárolja és befőzi. Idén is így történt, és a friss dia baracklekvár már el is jutott a polcunkra. 

A Mami lekvárja 

Mami lekvárját az egész család imádja, mert finom és egészséges is. 😋 Cukor, adalékanyag nincs benne, maga a barack és egy kis stevia teszi visszafogottan édessé. Ovisunk is rajong érte (tehát csak jó lehet 🙂)!

Hogy lett ebből recept?

Arra gondoltam, hogy valami kekszalap kellene, egy kis krém, és a tetejére a lekvár. Így született meg ez a pohárdesszert. Próbáljátok ki ti is, nagyon gyorsan elkészíthető, alacsony szénhidráttartalmú!

Lássuk akkor a receptet!

Hozzávalók a kekszhez:

- 100 g mandulaliszt

- 30 g kókuszliszt

- késhegynyi szódabikarbóna

- egy közepes alma (ez 170 g volt)

- egy ek. útifű maghéj

- 30 g kókuszzsír

- pár csepp bor-/almaecet/citromlé


Elkészítés:

Keverjük össze a szilárd hozzávalókat egy mély keverőtálban! Az almát kockákra vágva kb. 1 deci vízben pároljuk meg, majd botmixerrel pépesítsük! Hagyjunk benne darabos részeket is! Az almapürébe keverjük bele az útifű maghéjat, a (felolvasztott) kókuszzsírt, a borecetet! Vegyítsük össze a szilárd hozzávalókkal! Ha szükséges, kevés vízzel hígítsuk, míg kanállal formázható nem lesz!

Halmozzuk evőkanállal sütőpapírral bélelt sütőlapra 8 adagban!

Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig, míg kicsit megpirul!

Ez összesen 29 g szénhidrátot tartalmaz.

Hozzávalók a krémhez:

- 1 ek. tápióka keményítő

- 3 dl kókusztejszín

- 20 g kókuszzsír

- késhegynyi szárított citromhéj (kezeletlen héjú citromból lehet friss is)

- késhegynyi steviapor

- 1 csapott kávéskanálnyi célkapor (barackszínű lesz tőle a krém)

 

Elkészítés:

A tápióka keményítőt 1 dl kókusztejszínnek simára keverjük. A maradék 2 dl tejszínt felforraljuk, beletesszük a kókuszzsírt, a citromhéjat, a steviaport, a céklaport, és felforraljuk. Hozzákeverjük a keményítős tejszínt is. Besűrűsödésig folyamatosan kevergetjük, majd hagyjuk hűlni.

A krémben 32 g szénhidrát van.

Ezután ráöntjük a tál aljába fektetett kekszekre.

A tál méretétől függően több rétegben is megismételhetjük az eddigieket: egy adag keksz, egy adag krém, egy adag keksz, egy adag krém, amíg el nem fogy. 

Ezután kb. 100 g dia baracklekvárt csorgatunk a tetejére. Ennek szénhidráttartalma 12 g.

Végül megszórjuk egy kevés darált mandulával.

A teljes desszert szénhidráttartalma 73 g.

Az adagok kimérésekor az egy keksz + 1-2 evőkanál krém elvet követve 8 adag jön ki belőle. 1 adag szénhidráttartalma így 9 gramm. Elég baráti, ugye?🍨

Jó étvágyat hozzá!🍑

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.