A sárgabarack nemcsak finom, hanem egészséges is. Található benne A-, E- és C-vitamin, valamint mangán, magnézium, réz, a kalóriatartalma pedig alacsony. Rostban gazdag, ezáltal segíti az emésztést, jót tesz a szemnek, a bőrnek (vitamintartalma miatt).
És mi mindenre felhasználható a nyár eme kedvelt gyümölcse! Nyersen önmagában, gyümölcssalátában, levesben, lekvárként... mindenhogy szuper! Kellemesen édeskés-fanyarkás íze felfrissít. A nagy nyári melegben pont erre vágyik az ember. Ezért dobtam össze ezt a pohárkrémet, melynek az alapját csak 15 percig kell sütni, így nem sokáig fűti tovább a lakást a sütő, míg elkészül.
Nem mondhatnám, hogy azért esett a választásom a kajszibarackra, amikor azon gondolkoztam, milyen könnyű nyári, gyümölcsös desszertet készítsek, mert annyi barack volt itthon, hogy nem tudtunk vele mit kezdeni. Elég hajmeresztő ára van a sárgabaracknak is manapság, úgyhogy azt a pár szemet, amit sikerült vennem (a hipermarketekben főleg külföldi barackkal találkoztam, és a hazait preferálom ebben a témában), kb. azonnal megettük. Viszont a férjem édesanyja évek óta rutinos diabetikus baracklekvár főző, aki időben felkutatja a piacokon a legjobb ár-érték arányú sárgabarackot, felvásárolja és befőzi. Idén is így történt, és a friss dia baracklekvár már el is jutott a polcunkra.
Mami lekvárját az egész család imádja, mert finom és egészséges is. 😋 Cukor, adalékanyag nincs benne, maga a barack és egy kis stevia teszi visszafogottan édessé. Ovisunk is rajong érte (tehát csak jó lehet 🙂)!
Arra gondoltam, hogy valami kekszalap kellene, egy kis krém, és a tetejére a lekvár. Így született meg ez a pohárdesszert. Próbáljátok ki ti is, nagyon gyorsan elkészíthető, alacsony szénhidráttartalmú!
Lássuk akkor a receptet!
- 100 g mandulaliszt
- 30 g kókuszliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- egy közepes alma (ez 170 g volt)
- egy ek. útifű maghéj
- 30 g kókuszzsír
- pár csepp bor-/almaecet/citromlé
Keverjük össze a szilárd hozzávalókat egy mély keverőtálban! Az almát kockákra vágva kb. 1 deci vízben pároljuk meg, majd botmixerrel pépesítsük! Hagyjunk benne darabos részeket is! Az almapürébe keverjük bele az útifű maghéjat, a (felolvasztott) kókuszzsírt, a borecetet! Vegyítsük össze a szilárd hozzávalókkal! Ha szükséges, kevés vízzel hígítsuk, míg kanállal formázható nem lesz!
Halmozzuk evőkanállal sütőpapírral bélelt sütőlapra 8 adagban!
Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig, míg kicsit megpirul!
Ez összesen 29 g szénhidrátot tartalmaz.
- 1 ek. tápióka keményítő
- 3 dl kókusztejszín
- 20 g kókuszzsír
- késhegynyi szárított citromhéj (kezeletlen héjú citromból lehet friss is)
- késhegynyi steviapor
- 1 csapott kávéskanálnyi célkapor (barackszínű lesz tőle a krém)
A tápióka keményítőt 1 dl kókusztejszínnek simára keverjük. A maradék 2 dl tejszínt felforraljuk, beletesszük a kókuszzsírt, a citromhéjat, a steviaport, a céklaport, és felforraljuk. Hozzákeverjük a keményítős tejszínt is. Besűrűsödésig folyamatosan kevergetjük, majd hagyjuk hűlni.
A krémben 32 g szénhidrát van.
Ezután ráöntjük a tál aljába fektetett kekszekre.
A tál méretétől függően több rétegben is megismételhetjük az eddigieket: egy adag keksz, egy adag krém, egy adag keksz, egy adag krém, amíg el nem fogy.
Ezután kb. 100 g dia baracklekvárt csorgatunk a tetejére. Ennek szénhidráttartalma 12 g.
Végül megszórjuk egy kevés darált mandulával.
A teljes desszert szénhidráttartalma 73 g.
Az adagok kimérésekor az egy keksz + 1-2 evőkanál krém elvet követve 8 adag jön ki belőle. 1 adag szénhidráttartalma így 9 gramm. Elég baráti, ugye?🍨
Jó étvágyat hozzá!🍑
Köszönöm, hogy feliratkoztál! Az ajándékért ellenőrizd a postafiókodat! Hamarosan újabb tartalmakkal jelentkezem.