Ma már az egészségtudatos emberek is százféle száraztésztából válogathatnak. A helyesen megalkotott növényi étrend nagyban épít a teljes értékű gabonákra, így érdemes is kísérletezni az alternatív tésztákkal. Hogy a feltét is változatos legyen, próbáljuk ki ezt a házi pesztós verziót!
Van ez a sok egészséges tészta a bioboltokban. Különösebben sosem izgattak fel, mert nem igazán vagyok oda a tésztafélékért. 🤣 Egyszer apukám kedvéért (aki szintén nem tésztás, viszont extrán egészséges🙂) kipróbáltam egy köleslisztes tésztát. Hú maradandó élmény volt, ahogy a porrá (!) főtt cuccot próbáltam valahogy ehetővé varázsolni. Nem nagyon sikerült. Biztos én voltam a béna, hiszen azóta is hegyekben áll a boltokban a kölestészta, másnak tutira bejött.
Akkor vissza is vettem pár évre a tésztakísérletekből.
Azóta is óvatos duhaj vagyok, max. a teljes kiőrlésű durumtésztával dolgozom. Az itt látható képeken, töredelmesen bevallom, sima durumtészta szerepel.
De lesz ma egy látogatásunk a bioáruházba, ahova csak 2 havonta szabad belépnem anyagi megfontolásból. Megígérem, hogy szerzek csicseritésztát, és referálok a kipróbálásáról.😆
Kalandjaimról a bazsalikommal már beszámoltam korábban. Jelentem, a növény még azóta is él! Ámde nem csattan ki az egészségtől, hiába ápolgatom (talán csak az énekléssel nem próbálkoztam eddig a gondozása során, de az be is tenné a kaput). Úgyhogy ma megkopasztom, és csinálok egy új adag pesztót, amíg van rajta zöld levél.
- 15-20 bazsalikomlevél (növényünk kapacitásától függően)
- kis kanál citromlé
- 50 g mandula (eredetileg fenyőmag, de nem volt a magos kínaimban)
- 60 g kesudió
- só, bors, fokhagyma
- 30 g sörélesztő pehely
- 1 ek. tahini
- igény szerinti vízmennyiség
Tahini: Pirítsunk meg száraz serpenyőben 25 g szezámmagot, majd daráljuk krémesre!
A bazsalikomleveleket mossuk meg. Tegyük az összes többivel együtt késes aprítóba! Dolgozzuk össze krémes állagúra!
Így néz ki a tahini.
Nagyon finom, 3-4 napig biztos eláll (többre nálam nincs alkalma). Kenyérre kenve is szuper.
A pesztó szénhidráttartalma: 29 g.
Főzzünk hozzá extra spagettiket! 🤣
Ez kevésbé extra: durum. Megbolondítva némi aszalt paradicsommal és kesudióval.
Thank you for subscribing!
Have a great day!