Házi pesztós spagetti


Házi pesztós spagetti

Ma már az egészségtudatos emberek is százféle száraztésztából válogathatnak. A helyesen megalkotott növényi étrend nagyban épít a teljes értékű gabonákra, így érdemes is kísérletezni az alternatív tésztákkal. Hogy a feltét is változatos legyen, próbáljuk ki ezt a házi pesztós verziót!

Tészták útvesztőjében

Van ez a sok egészséges tészta a bioboltokban. Különösebben sosem izgattak fel, mert nem igazán vagyok oda a tésztafélékért. 🤣 Egyszer apukám kedvéért (aki szintén nem tésztás, viszont extrán egészséges🙂) kipróbáltam egy köleslisztes tésztát. Hú maradandó élmény volt, ahogy a porrá (!) főtt cuccot próbáltam valahogy ehetővé varázsolni. Nem nagyon sikerült. Biztos én voltam a béna, hiszen azóta is hegyekben áll a boltokban a kölestészta, másnak tutira bejött. 

Akkor vissza is vettem pár évre a tésztakísérletekből.

Azóta is óvatos duhaj vagyok, max. a teljes kiőrlésű durumtésztával dolgozom. Az itt látható képeken, töredelmesen bevallom, sima durumtészta szerepel. 

De lesz ma egy látogatásunk a bioáruházba, ahova csak 2 havonta szabad belépnem anyagi megfontolásból. Megígérem, hogy szerzek csicseritésztát, és referálok a kipróbálásáról.😆

Akkor lássuk a pesztót!

Kalandjaimról a  bazsalikommal már beszámoltam korábban. Jelentem, a növény még azóta is él! Ámde nem csattan ki az egészségtől, hiába ápolgatom (talán csak az énekléssel nem próbálkoztam eddig a gondozása során, de az be is tenné a kaput). Úgyhogy ma megkopasztom, és csinálok egy új adag pesztót, amíg van rajta zöld levél. 

Hozzávalók a pesztóhoz

- 15-20 bazsalikomlevél (növényünk kapacitásától függően)

- kis kanál citromlé

- 50 g mandula (eredetileg fenyőmag, de nem volt a magos kínaimban)

- 60 g kesudió

- só, bors, fokhagyma

- 30 g sörélesztő pehely

- 1 ek. tahini

- igény szerinti vízmennyiség 

A pesztó elkészítése

Tahini: Pirítsunk meg száraz serpenyőben 25 g szezámmagot, majd daráljuk krémesre!

A bazsalikomleveleket mossuk meg. Tegyük az összes többivel együtt késes aprítóba! Dolgozzuk össze krémes állagúra!

Így néz ki a tahini.

Nagyon finom, 3-4 napig biztos eláll (többre nálam nincs alkalma). Kenyérre kenve is szuper.

A pesztó szénhidráttartalma: 29 g.

Főzzünk hozzá extra spagettiket! 🤣

Ez kevésbé extra: durum. Megbolondítva némi aszalt paradicsommal és kesudióval.

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!

.