Diós tekercs (mindenmentes bejgli)


Diós tekercs (mindenmentes bejgli)

Nehéz elképzelni a karácsonyt bejgli nélkül. Nem is tegyük! Növényi étrenden sem kell erről sem lemondanunk. Ez a diós tekercs jóval egyszerűbben és gyorsabban elkészül a hagyományos bejglinél, mégis hasonló élményt nyújt, mentesen és egészségesen.

A karácsonyi készülődés során - melyben segítségedre lehet a most 1499 ft helyett csak 499 ft-ért megvásárolható Vegán karácsony című receptes füzetem is -  a Facebookon megosztott mentes mézeskalács recepthez jött a kérdés, hogy lesz-e bejgli is, úgyhogy lett! 🥰

Próbáljátok ki, nagyon jól tekerhető, nem reped.

Hozzávalók a tésztához

- 70 g kölesliszt

- 200 g zsírtalanított mandulaliszt

- 40 g tápióka keményítő

- 1 ek. útifűmaghéj

- késhegynyi szódabikarbóna

- késhegynyi stevia

- pár csepp borecet/almaecet

- 1,5 dl növényi tej/víz

Hozzávalók a töltelékhez

- 100 g dió

- 1 ek. eritrit

- 3 ek. cukormentes baracklekvár

Elkészítés

Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit! 

Pihentessük, amíg összedaráljuk a diót az eritrittel! 

A tölteléket nem főztem össze, egyszerűen megszórtam a diós-eritrites keverékkel a sütőpapíron kinyújtott, baracklekvárral megkent tésztát, majd feltekertem. 

A munkát nagyban megkönnyíti, ha végig sütőpapíron dolgozunk. Ennek segítségével egyszerűen beletehetjük a tekercset a kenyérsütő formába is, ami a bejgli alakját hivatott megtartani sütés közben.

Kenjük meg a tetejét egy kevés baracklekvárral, hogy szép színe legyen!

Kb. 40 percig (tűpróbáig) süssük 180 fokon!

A teljes tekercs szénhidráttartalma 142 g. ⛄

Ha tetszett a recept, kérlek, iratkozz fel a hírlevélre is, és most megkapod ajándékba a növényi étrendhez mankóul szolgáló bevásárlólistámat!


.